FOTO  Humanitarna organizacija Altruist sutra obilježava "Međunarodni dan djece ulice"

... mreža za djecu uključenu u život i rad na ulici koju čine organizacije i institucije iz sedam gradova Bosne i Hercegovine i Srbije.

Mreža je dio programa „Sveobuhvatna zaštita za djecu uključenu u život i rad na ulici u jugoistočnoj Europi 2012-2014" koji realizira Save the children u partnerstvu sa organizacijama: „Zemlja djece" Tuzla, „Centar za integraciju mladih" Beograd, KJU Disciplinski centar za maloljetnike Sarajevo, „Altruist" Mostar, „Nova generacija" Banja Luka, Ekumenska humanitarna organizacija Novi Sad i „Medica" Zenica.

Ove organizacije, u sklopu svojih servisa i programskih aktivnosti u Dnevnim centrima za djecu uključenu u život i rad na ulici, Svratištima i Prihvatnim stanicama, pružaju mogućnost ovoj djeci, kao i djeci koja su u riziku da to postanu, da u sigurnom okruženju, kroz različite vidove psihosocijalne podrške, ostvare punu inkluziju u obrazovnom sistemu, socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti. Djeci se osigurava i topli obrok, održavanje osobne higijene, pomoć u kriznim situaciama, opismenjavanje i sl.

„Međunarodni dan djece ulice „ - 12. april/travanj, ustanovljen je 2011. godine od strane Konzorcija za djecu, vodeće međunarodne mreže posvećene realiziranju prava djece širom svijeta. Konzorcijum ove godine vodi svjetsku Kampanju za potpisivanje peticije kojom traže od UN da priznaju i usvoje Međunarodni dan djece ulice. Na ovaj način žele izvršiti pritisak na sve Vlade u svijetu da prepoznaju, podrže i zaštite djecu ulice.

Humanitarna organizacija Altruist će, kao članica Regionalne mreže, u petak 12.04.2013. godine u 12:00 sati u prostorijama Dnevnog centra obilježiti Međunarodni dan djece ulice. Povodom obilježavanja Međunarodnog dana djece ulice provodit će se različite radionicu za djecu.

U petak 05.04. 2013. povodom ovog dana održan je sastanak s predstavnicima institucija u hotelu Bristol, gdje im je predstavljena problematika ove populacije.

Altruist Mostar