Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić primio predstavnike međunarodne franjevačke komisije za ekumenizam i međureligijski dijalog

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić primio predstavnike međunarodne franjevačke komisije za ekumenizam i međureligijski dijalog
Tom prigodom gradonačelnik Bešlić im je uputio riječi dobrodošlice u svoje ime i Grada Mostara te izrazio zadovoljstvo činjenicom da se ovogodišnji njihov susret održava upravo u Mostaru. Naglasio je kako je Mostar jedini istinski višenacionalni i višereligijski grad u Bosni i Hercegovini, te da je teško stradao u ratu i još se uvijek obnavljaju materijalne štete ali međuljudski odnosi, a upravo vjerske zajednice i njihovi predstavnici u tome mogu puno pomoći.

Tako, istaknuo je, podržava projekte ekumenske i međureligijske inicijative, a jedna od njih je „Škola za dijalog", koju organiziraju Grad Mostar i Općina Montegrotto u Italiji zajedno s predstavnicima crkava i vjerskih zajednica u Mostaru.

-To je dobar projekt i nastavit ćemo ga i širiti. Za dugoročan mir važne stvari su upoznavanje drugih i drugačijih, a uz dijalog želimo izgraditi uvažavanje i povjerenje među ljudima-rekao je Bešlić,

Zaželio je da im ovaj susret i boravak u Mostaru ostanu u ugodnom sjećanju i da svi pomognu svojim radom i zalaganjem u izgradnji bolje i sigurnije budućnosti svijeta.

Fra Russel Murray, generalni animator za evangelizaciju i predsjednik Komisije izrazio je riječi zahvale gradonačelniku Bešliću na prijemu, porukama i informacijama koje im je pružio te na ugodnom boravku u Mostaru.

U pratnji svog domaćina fra Ike Skoke, utemeljitelja franjevačkog centra za dijalog u Mostaru, predstavnici međunarodne franjevačke komisije za ekumenizam i međureligijski dijalog susreli su se i s predstavnicima Islamske zajednice i Pravoslavne crkve, a primio ih je i fra dr. Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije.

Predstavnici međunarodne franjevačke komisije za ekumenizam i međureligijski dijalog istaknuli su kao vrlo pozitivno da unatoč svim iskušenjima i tri rata koji su se ovdje vodila u jednom stoljeću, cijelo vrijeme se obnavlja i vodi dijalog te izgrađuje suživot.