FOTO  Gradonačelnik Bešlić na EU Ccore Net Cities kongresu

Kongres organizira Grad Barcelona, u suradnji s FERRMED Association i International Logistic and Material Handling Exhibition (SIL). EU Core Net Cities povezuje europske gradove koji svoj budući razvoj temelje na prometu roba i usluga te u tome pokušavaju iznaći najbolje načine za korištenje optimalne prijevozne mreže koji su isplativi, energetski učinkoviti i uklapaju se u održivi razvoj. Sve to zadovoljava željeznica, pa gradovi zajedničkim naporima i razmjenom iskustava pokušavaju dogovoriti smjernice budućeg zajedničkog razvoja u tom segmentu.

Gradonačelnik Bešlić je na Kongresu potpisao Pismo namjere o pristupanju Platformi EU Core Net Cities, koja ima slijedeće ciljeve:

• konstituirati stalno promatračko tijelo za praćenje razvoja prijevozne infrastrukture, logistike, prijenosa energije, razmjene podataka preko Core Network Cities,
• promovirati tješnje odnose među lokalnim upravama i upravnim tijelima Europske komisije, Europskog parlamenta i Odbora Regija te inicirati prijedloge za zajedničke akcije u skladu s ciljevima Platforme,
• koordinirati zajedničke aktivnosti,
• obavještavati o inicijativama putem studija, kongresa, seminara, izložbi itd.

U sklopu kongresa postavljena je izložba na temu suživota gradova i željeznice. Kongres je okupio četrdesetak najznačajnijih europskih radova, među kojima su, uz Barcelonu i Mostar još i Lion i Montpellier iz Francuske, Ghent iz Belgije, Genova iz Italije i Rijeka iz Hrvatske, stoji u priopćenju Ureda gradonačelnika.