Bešlić: Mostar će u naredne tri godine biti veliko radilište

Bešlić: Mostar će u naredne tri godine biti veliko radilište

Riječ o jednom od najvažnijih projekata u Mostaru, a izdvojena sredstva u vrijednosti od 2.000.000 KM samo su početni dio onoga što će biti uloženo u zaštitu rijeke Neretve kako bi se smanjilo njeno onečišćenje.

>>FOTO: Olujno nevrijeme zahvatilo Mostar, ulice pod vodom

 - Rok za završetak radova na samom projektu je tri godine i za prvu fazu radova potrebno je 18.000.000 KM, s tim što Grad Mostar ima odobrena sredstva, ali i pomoć u fondovima kako bi projekt uspješno bio realiziran- kazao je za Dnevni avaz gradonačelnik Ljubo Bešlić.

On je podsjetio da su u okviru ovog projekta urađena tri kilometra tzv. desnoobalnog kolektora, čija dionica počinje u području naselja Bakijina luka i prati ulice Rudarska, Ante Starčevića, Kolodvorska, Bulevar i nizvodno obalu Neretve te završava na lokaciji budućeg postrojenja za tretman otpadnih voda.

 - U idućem razdoblju nastavit ćemo sa samim projektom te izgradnjom onoga što je Neretvi uistinu potrebno, kako bi iz Mostara slali čistu vodu. Jer, Mostar je, kao što znate, najveći zagađivač rijeke Neretve. Vrlo važno je reći da se Grad za pročistač koji košta oko 23 milijuna KM nije zadužio niti jednom markom. Mostar će naredne tri godine biti jedno veliko radilište i sigurno ćemo 2016. godine početi koristiti ove uređaje -ističe Bešlić

Lijevoobalni kolektor

Osim desnoobalnog, bit će urađen i lijevoobalni koji počinje na području Sjevernog logora, ide prema jugu Titovom ulicom, prelazi rijeku Neretvu uzvodno od mosta Franje Blaževića i spaja se sa desnoobalnim kolektorom

Tko je dao novac

Novac za pročistač je osiguran kroz GEF projekt Svjetske banke u iznosu od  2,8 milijuna dolara. Švedska razvojna agencija SIDA je osigurala tri milijuna eura, a Europska komisija 5,5 milijuna eura.