FOTO  Altruist podijelio blagdanske paketiće djeci ulice

altruist

Tom prigodom je uručeno 50 paketića koji su osim slatkiša, sadržavali i edukacijski materijal, školski pribor te hranu, a sredstva za kupovinu istih osigurali su donator Care International i organizacija "Zdravo da ste" iz Banja Luke.

Djecu koja su uglavnom pripadnici romske populacije, je na poseban način razveselio Djed Božićnjak, koji je uručivao paketiće, a cjelokupna priredba je omogućena zahvaljujući volonterima iz Budi muško kluba i osoblju Altruista.

- Budi muško klub u sklopu Altruista djeluje od 2010. godine i okuplja mladiće u dobi od 13 - 19 godina s ciljem sprječavanja vršnjačkoga i rodnog nasilja, pružanja prilika za ravnopravno druženje, učenje važnih životnih lekcija, otvorene razgovore o životnim problemima i drugim temama o kojima mladi nemaju često prigodu razgovarati. Mladići se upućuju ka pozitivnim životnim vrijednostima i izgradnji međusobnog povjerenja. Djelovanje Budi muško kluba omogućeno je kroz financijsku potporu organizacije CARE International.

- Dnevni centar djeluje od 2011. godine, uz financijsku potporu donatora Save the Children.

Svrha Dnevnog centra je osigurati sigurno i slobodno mjesto djeci ulice gdje se poduzimaju pozitivni koraci u osiguravanju zaštite djece. Kroz usluge Dnevnog centra djeca svakodnevno dobivaju najmanje jedan obrok, imaju mogućnost kupanja, pranja garderobe, a osim zadovoljavanja fizioloških potreba, sa djecom se rade različite radionice u svrhu opismenjavanja, resocijalizacije, psihosocijalnog razvoja.

Aktivnosti se baziraju na cijele obitelji iz kojih djeca dolaze, a kroz terenski rad i kućne posjete rade se radionice različitog karaktera, društveno-edukativnog, kreativnog, savjetodavnog, preventivnog, s ciljem jačanja njihovog samopouzdanja, samopoštovanja, razvijanja osnovnih životnih navika.

Na adekvatan način, kroz suradnje sa relevantnim institucijama, nastoji se pružiti konkretan odgovor I reagiranje na određena teška stanja u kojima se nalaze djeca I obitelji iz kojih dolaze.

Udruga „Humanitarna organizacija Altruist" u sklopu svojih redovnih aktivnosti organizira različite akcije u koje uključuje i djecu, te time na još jedan način ukazujemo na njihovu važnost, vrijednost koju zasigurno imaju.