15. srpnja pet godina od upisa Mostara na UNESCO-a.

Taj dan kada je Mostar uvršten na popis gradova UNESCO-a, na sjednici u Durbanu u Južnoj Africi, u povijesti Mostara i Bosne i Hercegovine ostat će upisano zlatnim slovima.

 

 Razloga je više, a prije svega što je to bio prvi upis nekog spomenika iz BiH, a put od projekta rekonstrukcije Starog mosta i povijesne jezgre, uistinu je bio mukotrpan, složen,  zahtjevan i dugačak. Zahvalnost za taj uspjeh pripada svima koji su sudjelovali u tom velikom i značajnom projektu, od Predsjedništva države, Parlamenata BiH, ministarstva inozemnih poslova, drugih ministarstava sa  svih razina, koji su pomagali projekt, nacionalno povjerenstvo za zaštitu spomenika, PCU i brojni eksperti, izvođača radova, a posebno građane Mostara i veleposlanici Željana Zovko. Tu svakako treba spomenuti i zemlje prijatelje koji su pomogli projekt Italiju, Nizozemsku, Tursku  i Hrvatsku, kao  i dvije banke, Razvojnu banku vijeća Europe, i posebice Svjetsku banku. U nematerijalnom smislu važno je kazati kako je ovaj projekt  pokazao kako svi u BiH možemo sami izgrađivati bolju budućnost kada to hoćemo i to želimo. Jer nitko nam nije zapovjedio ili naložio njegovu realizaciju. Učinili smo to za bolju budućnost Mostara i BiH, i to sve zahvaljujući prvenstveno vlastitim sposobnostima.  Grad Mostar je formirao Agenciju „Star grad „ koja se stručno, kontinuirano i sustavno, u skladu s našim financijskim mogućnostima brine oko područja koje pod zaštitom UNESCO-a, za razliku od nekih koji o tome samo pričaju.

Podsjećamo kako je država BiH članica UNESCO-a, ali nažalost Grad Mostar ima vrlo malu pomoć države i Federacije BIH kada je u pitanju pomoć u zaštiti, očuvanju i unaprjeđenju spomeničke baštine i područja koje je na UNESCO-ovom popisu.

Od turističke takse koja se naplaćuje Grad također nema nikakvi prihoda. Nažalost svi napori i sredstva koje je grad uložio u projekt obnove, a još uvijek vraćamo dio kreditnih sredstava, se zaboravlja i daju se paušalne ocjene. Kada se osvrnemo pet godina iza nas i pokušamo ocijeniti jesmo li mogli učiniti više, sigurno da. Ali treba kazati kako smo stvorili jedan izniman turistički brand koji sada treba donijeti i materijalnu korist gradu i građanima. To više nije naš posao već  zadatak ljudi od struke koji moraju osmisliti kvalitetan turistički proizvod i Stari most „prodati „na velikom svjetskom tržištu, zajedno s Međugorjem, koji je bez premca u religijskom turizmu, te s tekijom Blagajom, manastirima Žitomislićem i Zavalom.  Tu je i Konjic s raftingom na Neretvi, Kravice u Ljubuškom i niz drugih prirodnih i kulturnih znamenitosti ljepota koje se trebaju lijepo „upakirati“ u kvalitetan i jedinstven turistički proizvod od kojeg ćemo svi imati koristi.

 

Gradska uprava Mostara