Svjedočenje: Ja vjerujem u Gospina ukazanja u Međugorju

Poznati je mariolog. Sedamnaest godina već se bavi i međugorskim ukazanjima. U Međugorju je pred pet stotina hodočasnika u žutoj dvorani Ivana Pavla II govorio o Međugorju i Gospinim ukazanjima. Nakon završenog predavanja dao je interviju za vecernji.ba.

Msgr. Malnar, je li istina da ste hrvatskog podrijetla?

Da. To je istina. Moji roditelji su rođeni u Hrvatskoj. Hrvat sam, rođen u Americi, ali od roditelja Hrvata. Majka mi je iz Delnice, a otac iz Crnog Luga u Gorskom Kotaru. Prije šest godina dobio sam i hrvatsko državljanstvo. Tako da sada imam dvojno: američko i hrvatsko.

Čuli smo kako ste već 18. put u Međugorju. Što vas toliko privlači u ovo mjesto?

Vraćam se ovdje zbog iskustva vjere. Djeca su pitala Gospu prvih dana zašto si izabrala ovo mjesto. Gospa je rekla zbog velikog broja vjernika u ovoj župi. Ja kao svećenik morao sam doći ovdje to osjetiti, to doživjeti, da bih mogao u duhu svog poslanja raditi. U Međugorje sam prvi put došao 1985. godine. Bio sam u većini Gospinih svetišta po cijelom svijetu, ali je Međugorje drugačije - jedinstveno.

O čemu ste govorili danas pred brojnim hodočasnicima u dvorani Ivana Pavla II u Međugorju?

Toliko sam dugo pričao kako crkva gleda na Gospina ukazanja u današnje vrijeme, što o tome govore biskupi u svijetu, a što hrvatski biskupi... To bi bilo najkraće rečeno o onome o čemu sam danas govorio.

Što mislite o međugorskim ukazanjima Gospe Kraljice mira?

Ja vjerujem u Gospina ukazanja u Međugorju. Veoma su važna za vjernike ova Gospina ukazanja. Kad bi svi pratili Gospine poruke, ovaj svijet bi bio promijenjen. Mislim da je Međugorje blagoslovljeno Gospinim ukazanjima i da je veoma važno.

Možete li usporediti Lourdes, Fatimu i Međugorje, budući da ste sva tri mjesta više puta posjetili. Po čemu su slični, a po čemu se razlikuju?

Petnaest puta sam bio u Lourdesu i Fatimi. Ima puno sličnosti. U Fatimi je Gospa tražila da se moli krunica. Naglasila je primanje sakramenata ispovijedi i pričesti. I siguran sam da je puno sličnosti između ukazanja u Fatimi i Međugorju. Sličnost je u pozivu na molitvu, na pokoru, na obnovu naše katoličke vjere. Dakle, ne vidim nikakvu bitnu razliku između duhovne poruke koja dolazi iz Fatime ili Lurda i Međugorja. Poznata je još od ranije vaša tvrdnja kako Međugorje ima poruku za svakog hodočasnika. Mislim da to neće biti poruka kao što je dana vidiocima, ali će zasigurno Gospa taknuti svako srce koje dođe u Međugorje na poseban način.

Što Vam se najviše dopada u Međugorju?

Mir. Mir koji ovdje pronalazim. Iako sam veoma zauzet i imam svakog sata neki program, još uvijek ovdje nađem potreban mir.

Hoćete li opet doći u Međugorje?

Što prije budem mogao.