Fra Slavko Barabarić: Njegovo ime i djelo je obilježilo Međugorje

Umro je 24. studenoga 2000. na Križevcu, između 14. i 13. postaje Križnoga puta nakon što je sa župljanima i hodočasnicima završio pobožnost Križnoga puta.

Molitve petkom

Molio je kao i svakog petka sa župljanima i hodočasnicima Križni put na brdu Križevcu. U 15:30 sati sjeo je na kamen u blizini 14. postaje, nakon završetka molitve Križnoga puta. Tada su mu odjednom nastupili veliki bolovi. Iza toga se prignuo prema zemlji i dušu predao Gospodinu. Fra Slavko Barbarić je franjevac koji je s hodočasnicima u Međugorju radio neumorno od 1982. Proputovao je cijelim svijetom šireći Gospinu poruku mira. Govorio je izvrsno engleski, njemački, talijanski i francuski, a služio se i poljskim, španjolskim te češkim. Tako je lako hodočasnicima iz cijeloga svijeta prenosio poruke slaveći Boga i Blaženu Djevicu Mariju. Već od početka je posebnu pozornost posvetio življenju Gospinih poruka. Ustanovio je Kuću mira - Domus pacis u kojoj je održao bezbroj vježbi i tečajeva za mnogobrojne domaće i inozemne vjernike. Gospine poruke, ne samo da je živio, njih je svjedočio, ne samo u Međugorju, već i cijelom svijetu. Pokušao je kanalizirati pomoć dobročinitelja iz cijeloga svijeta pomažući talentirane učenike i studente, te utemeljio Fond prijatelja talenata, koji danas nosi ime Fond fra ‘Slavko Barbarić'.

Veliki humanist

Ovaj veliki humanista i neumorni čovjek utemeljio je Fond kumstva djetetu - siročadi poginulih branitelja, a pomogao je da se u međugorskoj župi utemelji i Zajednica sestre Elvire za osobe bivše ovisnike (muškarce i žene) - Cenacolo. Njegovo možda najveće životno djelo niklo u župi Međugorje je Majčino selo u kojem žive djeca bez roditelja. Iza fra Slavka stoji gotovo trideset godina, uz raznolikog pastoralnog i bogatog izdavačkog rada. Napisao je desetak knjiga. Posljednja knjiga "Postite srcem" izišla je nakon njegove smrti. Fra Slavkove knjige su prevedene na 20. jezika i tiskane u više od 20 milijuna primjeraka u svijetu. Boravio je u dalekoj Kini i na Tajvanu. Krstario je europskim, američkim i afričkim zemljama prenoseći poruke neba za spas zemaljskog čovjeka, prenoseći međugorsku poruku ljubavi i mira. Svojom jednostavnošću, dobrotom, sposobnošću i pobožnošću bio je prepoznatljiv i drag franjevac ne samo u Hercegovini, već diljem svijeta.

vecernji.ba