Voda iz izvora Vodica čista i može se nesmetano piti

Hercegovina, voda, Ljubuški, kula, Ljubuški, Obnova, Herceg Stjepan Kosača, turizam
To je izvanredna vijest koja se dugo čekala i koja će razveseliti sve Ljubušake koji brinu i daju svoj doprinos čistoći prirode, a osobito zaljubljenike u stoljetnu prirodnu izvorsku vodu s Vodice.

Bakteriološka analiza je ovih dana napravljena u Službi za higijenu i zdravstvenu ekologiju u Mostaru, pri Zavodu za javno zdravstvo FBiH i rezultati su odlični osobito ako se usporede s onima iz prošle godine, koji su bili poražavajući. Primjerice na 100 ml vode u kolovozu su bile 174 koliformne bakterije, u rujnu 200, a sada ih je samo 42. Dopušteno je 10, međutim, stručnjaci kažu da se 42 mogu tolerirati, taj broj je prihvatljiv. Koliformnih fekalnih bakterija u pitkoj vodi ne smije uopće biti i sada ih nema nimalo, a u rujnu ih je bilo 40, u kolovozu 90. Ne smije biti ni streptokoka fekalnih, i njih sada nema, a analiza u rujnu je pokazala da ih je bilo 68, u kolovozu 13. Ispituje se i broj bakterija na 37 stupnjava Celzija, najviše ih smije biti 100, međutim, trenutačno ih ima 38, jesenas ih je bilo 180, a ljetos 130.

- Voda je posve čista, građani je mogu slobodno točiti i piti. Ovo je rijetkost, to je "top vijest" za cijelu regiju, teško da se ovako čista voda može naći i u čatrnji. Trebamo biti ponosni da u Ljubuškom postoji jedan ovakav biser prirodne čistoće - kaže Milan Bubalo, općinski sanitarni inspektor čija je jedna od zadaća da se voda u određenim razmacima nosi na analizu.

Nažalost, nije sve tako dobro s vodom iz drugih ljubuških javnih izvora kao što je na izvoru Vodici. na preostalim dvama izvorima - izvoru Gujišta u gradu pokraj Duhanske stanice i drugom izvoru na Gožulju, iz slavine, stotinjak metara od Vodice, još uvijek je voda onečišćena i ne smije se piti. Onečišćenje je veliko i upitno je kada će se opet moći koristiti za piće.

- Uzrok onečišćenja su fekalije, ali teško je naći mjesto gdje se miješaju s prirodnim tokom vode. To je gotovo nemoguće. Jednostavno treba čekati i pratiti stanje, za mjesec dana ponovno ćemo uraditi analizu. Građanima poručujemo da ne piju vodu s tih izvora, a s Vodice mogu bez ikakve dvojbe - kaže inspektor Milan Bubalo.

Ivan Kaleb | VL | Ijubuski.info