Crkve Sv. Kate u Ljubuškom slavi sto godina

... mjestu fratri  podigli samostan sa crkvom sv.Kate, ali su ga srušili Turci davne 1563.godine. Nakon oslobađanja od Turaka, da bi se obnovila uspomena na porušeni samostan i crkvu sv.Kate, ali i za potrebe vjernika, u Ljubuškom je podignuta crkva na istom mjestu.

Kao što je poznato, naš hercegovački narod je kroz povijest bio siromašan, pa je i sama gradnja sporo napredovala i tekla u nekoliko etapa. Najvažnija izgradnja trajala je od 1906.-1912., zalaganjem fra Bože Ostojića i fra Davida Nevistića, a konačno je izgrađena 1928.godine, kada se u njoj počinju slaviti mise.

Crkva je opet stradala za vrijeme Drugog svjetskog rata. Nakon rata komunističke vlasti su je pretvorile u trgovačko skladište, ali je opet vraćena svojoj svrsi. S obnovom je ponovno početo 1963., pa se do danas puno toga obnovilo i izgradilo, a također je važno istaknuti da je ispred crkve 2009. podignut spomenik najstarijem školovanom Ljubušaku fra Lovri Šitoviću.

Ove godine, na stotu obljetnicu crkve sv. Kate planira se obnoviti fasada unutarnja i vanjska, odvodnja vode, te se planira urediti i okoliš crkve. S obzirom da ova crkva za sve građane Ljubuškog ima posebno značenje jer se ova svetica smatra zaštitnicom grada, obnova crkve na njezin stoti rođendan je zaista od velike važnosti za grad.

U sljedećim redovima donosimo najpoznatiju legendu o sv. Kati, jer je njezin život obavijen legendama:

Rimljanin Maksimin Daia, upravitelj Aleksandrije zaljubio se u Katarinu tako jako da je odlučio rastaviti se od svoje žene te oženiti Katarinu. Mlada ga je kršćanka najodlučnije odbila. On ju je tada suočio s pedesetoricom filozofa s namjerom da je oni uvjere kako Krist, jer je umro na križu, ne može biti Bog.

No Katarina, služeći se odlično govorničkom vještinom, a još više dobrim poznavanjem filozofije i teologije, pridobila je na svoju stranu mudrace koji, rasvijetljeni milošću, prionuše uz kršćanstvo.

Razljućen, Maksimin ih je dao pogubiti. Njoj je, pak, namijenio smrt mučenjem s nazubljenim kotačem. Legenda kaže da se kotač raspao kad su je postavljali na muke. Ipak, odveli su je izvan Aleksandrije i odrubili joj glavu, pretpostavlja se oko 310. godine u Aleksandriji.

Sveta Kata je zaštitnica učitelja, knjižničara i arhivista te svih osoba koje u svojoj struci posežu za knjigama i znanjem koje one sadrže. U ikonografiji je, uobičajeno, predstavljena s knjigom, palminom granom (znakom mučeništva) i trnovitim kotačem na kojemu je umrla.

Izvor: hum.ba