Žagar i Niče odali počast herojima Kupresa!

Hrvoje Niče , Kupres, hsp ante starčević
Početkom mjeseca travnja 1992. godine prva bitka velikih razmjera na području BiH održana je na Kupreškoj visoravni gdje su se slabo naoružani hrvatski branitelji osam dana odupirali napadu šest tisuća pripadnika tkz. JNA i bosanskih četnika koji su imali snažnu potporu 3-4 topničke i minobacačke divizije, jednog oklopnog bataljuna te zrakoplovstva. Nakon teških borbi, dana 10.04.1992. godine Kupres i cijela Kupreška visoravan u potpunosti je došla u ruke agresora koji je ovaj hrvatski grad kontrolirao sve do 03.11.1994. kada su snage HV-a i HVO-a u Akciji „Cincar '94." oslobodile ovo područje što je dovelo do vojno-strateškog preokreta u Domovinskom ratu i potrebnih uvjeta iza izvođenje buduće veličanstvene pobjedničke akcije „Oluja".

U spomen na 177 hrvatskih branitelja iz Kupresa, Rame, Uskoplja, Tomislavgrada, Posušja, Gruda i ostalih hercegovačkih mjesta te Vukovara koji su u ovoj bitki stradali prije 24 godine, dana 10.04.2016. s početkom u 9,30 sati u Kupresu je odana počast svima koji su položili svoje živote za slobodu hrvatskog naroda. Program obilježavanja održan je na lokacijama gdje je hrvatski narod stradao na Kupreškoj visoravni, na mjestu masovne grobnice iz Drugog svjetskog rata Ogledala, na spomen-obilježjima Suho polje i Kupreško polje te na spomeniku Vukovarskim braniteljima - Kupreško polje.

U izaslanstvu Vukovarsko-srijemske županije sudjelovali su politički tajnik HSP AS Hrvoje Niče mag. oec. te predsjednik Skupštine VSŽ, predsjednik ŽV HSP AS VSŽ i dopredsjednik stranke Antun-Toni Žagar ing. graf. koji su na spomen-obilježjima položili vijence i zapalili svijeće.

Program obilježavanja nastavljen je Svetom Misom za poginule u obrani Domovine u Crkvi Sv. Obitelji u Kupresu, a nakon koje su ispred Crkve podno Križa na groblju položeni vijenci za stradanje hrvatskog naroda u Drugom svjetskom ratu. Kako je tragedija hrvatskog naroda na Kupresu započela 1945., a okončana je tek 1994. godine, u okviru programa održano je i predstavljanje knjige „Huda jama - strogo čuvana tajna" autora Romana Ljeljaka koji je obradio i stradanje Hrvata s Kupresa koji su stradali u ovom slovenskom stratištu.