MRKI MEDVJED SVE ČEŠĆA POJAVA NA ULICAMA KUPRESA Lovci upozoravaju građane da ih ne hrane i ne uznemiravaju

Mrki medvjed Kupres

U posljednjem periodu, stanovnici Kupresa suočavaju se s neobičnim i potencijalno opasnim susretima s divljim životinjama, konkretno mrkim medvjedima. Dok interventni timovi poduzimaju mjere zaštite, neodgovorno ponašanje pojedinaca dodatno komplicira situaciju.

Pojava Mrkog Medvjeda u Naseljenim Područjima

Grad Kupres i prigradska naselja postali su neplanirano stanište mrkog medvjeda, što je izazvalo zabrinutost među građanima i potaknulo interventne timove na djelovanje. Mjere koje su poduzete uključuju pojačanu prehranu i noćne hajke s ciljem udaljavanja medvjeda iz naseljenih mjesta.

Neodgovorno Ponašanje Mladih

Međutim, izazov u rješavanju ove situacije predstavlja neodgovorno ponašanje pojedinaca, posebno mlađe populacije. Bacanje hrane, uključujući med, u kontejnere za otpad, privlači divlje životinje i stvara dodatnu opasnost. Snimanje životinja i proganjanje medvjeda motornim vozilima ne samo da je opasno i neodgovorno, već je i kažnjivo.

"Evidentirana je pojava da osobe mlađe životne dobi u noćnim satima bacaju hranu između ostalog i med u kontejnere za otpad te time privlače životinje, snimaju ih, a takvim radnjama dolazi do nekontroliranog ponašanja divljih zvijeri, te ugroze života ljudi" tvrde iz Lovačkog društva Tetrijeb.

Apel Građanima

Lovačko društvo "Tetrijeb" apelira na građane da budu odgovorni i ne bacaju hranu u kontejnere kako ne bi privlačili divlje životinje. Također, savjetuje se rekreativcima da izbjegavaju šetnje u večernjim satima, a ukoliko se ipak odluče za šetnju, neka to ne čine sami i neka razgovaraju glasno kako bi otjerali potencijalno prisutne životinje.

Mrki medvjed Kupres

S obzirom na trenutnu situaciju, od esencijalne je važnosti da se svi građani pridržavaju uputa i budu maksimalno oprezni, kako bi se izbjegle potencijalno opasne situacije. 

Upute: Što Učiniti Ako Naiđete na Medvjeda u Gradu

  1.  
  2. Ostanite Mirni: Ne paničarite i ostanite što mirniji.

    • Izbjegavajte izravan kontakt očima s medvjedom jer to može biti interpretirano kao prijetnja.
  3. Ne Približavajte se: Držite se na sigurnoj udaljenosti i nikako ne pokušavajte prići medvjedu.

    • Ako ste u vozilu, ostanite unutra i polako se udaljite.
  4. Nemojte ga Hraniti: Nikada ne nudite hranu medvjedu. Ako medvjed traži hranu, neka je ne pronađe kako bi izgubio interes za to područje.

  5. Polako se Povlačite: Ako ste na nogama, polako se povucite unatrag. Nikada ne trčite od medvjeda.

    • Govorite mirnim, niskim tonom kako biste signalizirali medvjedu da niste prijetnja.
  6. Koristite Medvjeđi Sprej: Ako imate medvjeđi sprej i medvjed se približava, slijedite upute na spreju.

    • Sprej koristite samo ako medvjed postane agresivan ili se previše približi.
  7. Zaštita od Napada: U slučaju da medvjed postane agresivan, podignite ruke iznad glave kako biste izgledali veći i glasnije govorite.

    • Ako napadne, borite se svim silama - udarajte ga po nosu i očima.
  8. Obavijestite Nadležne: Čim je sigurno, obavijestite lokalne vlasti ili lovačko društvo o susretu.

  9. Edukacija: Informirajte se i svoju obitelj o ponašanju medvjeda i kako postupiti u susretima s njima.

    • Podijelite informacije s prijateljima i susjedima kako bi i oni bili svjesni kako postupiti.
  10. Budite Proaktivni: Razgovarajte s lokalnim vlastima o postavljanju informativnih znakova i organiziranju edukativnih radionica o divljim životinjama.

  11. Zaštita Doma: Osigurajte svoje smeće i hranu na način da ne privlači divlje životinje. Razmislite o postavljanju ograde koja će odvratiti medvjede od ulaska u vaše dvorište.

S obzirom na to da su susreti s divljim životinjama uvijek nepredvidivi, ključno je ostati smiren i postupati prema uputama stručnjaka. Ove upute mogu biti korisne u zaštiti i vas i medvjeda tijekom neočekivanih susreta.