FOTO  U BIH službeno započela zimska 2010/11 turistička sezona

. Iz hotela Adria Ski, u nazočnosti velikog broja turističkih djelatnika, uglednika iz javnog i kulturnog života te gostiju koji se odmaraju u snježnom ambijentu kupreške visoravni, zimsku 2010/11 turističku sezonu službeno je otvorenom proglasila gospođa Borjana Krišto, predsjednica Federacije BiH. U prigodnom obraćanju predsjednica Krišto je uputila čestitke i riječi potpore domaćinima i organizatorima za uspješnu i prepoznatljivu organizaciju i realizaciju aktivnosti koje prate zimsku turističku sezonu kao i za nesebičan i kontinuiran doprinos promoviranju, razvitku i unapređenju zimskog turizma, sporta i drugih sadržaja. Posebne čestitke uputila je Federalnom ministarstvu okoliša i turizma i ministru dr. Nevenku Hercegu. Govoreći o mjestima diljem BiH koja su poželjna turistička odredišta predsjednica Krišto je naglasila kako je jedno od njih svakako i Kupreško polje zahvaljujući kojem je Kupres nadaleko poznat zimski sportsko-rekreacijski centar koji je omogućio izvanrednu turističku promidžbu naših krajeva i prirodnih blagodati, turističkih kapaciteta, gospodarskih ponuda i mogućnosti, te naše kulture i tradicije.

Tradicionalna, peta po redu manifestacija trodnevnog službenog otvaranja zimske turističke sezone u BiH održana je pod visokim pokroviteljstvom Federalnog ministarstva okoliša i turizma, a u zajedničkoj organizaciji medijsko poslovnog koncepta Turizam plus, resornih entitetskih ministarstava, turističkih zajednica i turističkih organizacija u BiH te općina Kupres, Trnovo i Hadžići.

U ime generalnog pokrovitelja nazočne je pozdravio dr. Nevenko Herceg, federalni ministar okoliša i turizma koji je zahvalio svima koji su pomogli da i u ovoj, za turizam još uvijek kriznoj godini, bosanskohercegovački turizam ostvari dobre turističke rezultate. - Napose zahvaljujem svima vama koji ste i danas ovdje kako bi zajednički promovirali nezaboravan prirodni doživljaj, tradicionalnu gastronomsku ponudu i zagarantiranu zimsku radost koju nude domaći planinski masivi. Kroz afirmaciju prirodnih ljepota, turističkih vrijednosti i ljudskih resursa ovakvim se svečanostima na najbolji način pokazuje da mi imamo puno toga za ponuditi stranim, ali i domaćim gostima, kazao je ministar Herceg naglašavajući kako je Federalno ministarstvo okoliša i turizma bez ikakve zadrške istinski partner cjelokupnom bosanskohercegovačkom turističko-ugostiteljskom sektoru.

- Zadovoljstvo mi je kazati da su do danas ostvareni rezultati iznad planiranih, a ono što posebno raduje je da je zadržan trend i kontinuitet rasta turističkog prometa, što je posebno značajno, uzimajući u obzir trenutačno stanje na svjetskim tržištima. S obzirom na složenost turizma i velik broj različitih čimbenika koji na njega utječu, za ostvarenje još boljih rezultata iznad svega nam je potrebna suradnja svih zainteresiranih u planiranju i implementaciji s turizmom povezanih mjera i politika, istaknuo je ministar Herceg pozvavši na nastavak uspješnog zajedničkog djelovanja koje je potvrđeno i kroz ovogodišnju manifestaciju službenog otvaranja zimske turističke sezone "Zimi u susret". Zahvaljujući medijsko poslovnom konceptu Turizam plus, kojeg koprodukcijski podržavaju javni emiteri BHT1 i RT RS, događanja sa središnje svečanosti "Zimi u susret" s Kupresa, Bjelašnice i Kozare putem izravnog televizijskog prijenosa pratilo je gledateljstvo širom Bosne i Hercegovine i regije. Organizatori su se potrudili da u tri dana trajanja manifestacije "Zimi u susret" ponude različite sadržaje radno-promotivnog i svečarskog karaktera. Između ostaloga, 15. i 16. prosinca u hotelu Adria Ski održana je regionalna konferencija "Brendiranje destinacija kao novi iskorak u turizmu" na kojoj su eminentni stručnjaci iz BiH i regije pokušali dati odgovore na pitanje kako kreirati vizualni i verbalni identitet turističke destinacije odnosno kako ispričati priču koja će rezultirati boljom posjećenosti naših destinacija, jačom potražnjom za našim turističkim proizvodima, povećanjem turističkih rezultata te u konačnici zadovoljstvom stanovništva. Uz prezentacije turističke i gastro ponude Zeničko-dobojskog i Tuzlanskog kantona, općina Maglaj i Čapljina, te završni godišnji susret POOL-a Turističkih agencija Jadransko-Jonske inicijative održana je i večer Dalmacije u BiH koju su upriličili makarski hoteli te izložba umjetničkih fotografija autora Ive Pervana "Hercegovina-zemlja svjetlosti".