Skijalište Čajuša spremno, Blidinje u stečaju

Kako nam je potvrdio Zvonko Bagarić, vlasnik kupreškog skijališta i hotela "Adria Ski", sezona bi na Kupresu trebalo da počne već početkom prosinca, i to bez obzira na to hoće li padati snijeg.

A kada je u pitanju skijalište na Blidinju, ono je već pet mjeseci u stečaju, te se ove sezone na blidinjskoj visoravni neće skijati.

''Ove sezone na Kupresu nećemo imati problema sa snijegom. Naime, osposobili smo nekoliko strojeva za zasnježavanje staza umjetnim snijegom, tako da naše skijalište ove sezone garantira najmanje 100 dana skijanja'', rekao je Bagarić.

Također, on je naveo kako su ove sezone poboljšane postojeće staze, koje su proširene na pojedinim mjestima, te kako su poboljšani i kapaciteti žičara.

''Od ove sezone žičare na Čajuši imaju kapacitet od čak 7.000 skijaša na sat. Isto tako, poboljšali smo i staze koje smo proširili na mjestima koja su nam do sada bila 'uska grla'. Ukupna duljina staza na Čajuši je preko 12 kilometara. Ove sezone očekujemo kako će Kupres biti skijaška destinacija broj jedan za goste iz Hrvatske, Hercegovine, ali i dijelova Bosne'', rekao je Bagarić.

On je dodao kako u okviru skijališta djeluju i dvije škole skijanja sa po 10 instruktora.

''Stoga su nam dobrodošli, kako iskusni skijaši, tako i početnici. Čak i gosti koji su neskijaši imaju što raditi na Kupresu i provesti aktivan zimski odmor'', rekao je Bagarić.

Pojasnio je kako hotel "Adria Ski" ima kapacitet od 250 ležajeva, teretanu, fitnes, saunu te mali olimpijski bazen, što bi trebalo dodatno poboljšati bogatu turističku ponudu Kupresa.

Međutim, u drugom hercegovačkom skijalištu u Parku prirode Blidenje vlada sasvim suprotno raspoloženje. Naime, sasvim je izvjesno kako ove godine na Blidinju ni neće biti skijanja jer je Javno poduzeće "Park prirode Blidinje", koje upravlja tamošnjim skijalištem, još prije pet mjeseci palo pod stečaj, tako da se uopće ne zna tko trenutno upravlja skijalištem.

''Uopće ne znamo što će biti s ovom skijaškom sezonom. Skijalište je pod stečajem već pet mjeseci. Čini mi se kako je i ova sezona izgubljena'', kazao je Josip Zelenika, vlasnik motela ''Risovac'' na Blidinju.

On je kazao kako su zbog stečaja radnici koji su radili na održavanju skijališta dobili otkaz, te kako trenutno ''nitko ne vodi računa o skijalištu''.