Kuprešak otvara u Europskom parlamentu temu o trgovini beba iz BiH

marko ivić, istraga, trgovina djecom

Tematika koja je uzburkala medijsku i društvenu scenu regiji, a koja se odnosi na slučajeve velikog postotka umrle dojenčadi, što se povezuje s mogućnošću da je određeni broj djece u rodilištima zapravo bio otet i prodan, mogla bi proći prijeći regionalne okvire i postati europski problem.

Naime, Marko Ivić, Kuprešak koji je nedavno uzburkao medijsku scenu u regiji pričom kako je bio žrtva sustava trgovine bebama koji je razgranat na prostoru Srbije i Bosne i Hercegovine, godine svojega života posvećuje borbi za istinu, nudeći pomoć na temelju strašnog iskustva kao vodilju u pokretanju istraga koje bi trebale razmrsiti složeno klupko priče.

Nastavlja borbu

Ivić je bio u Srbiji i nudio pomoć istražnim tijelima, međutim, kako stvari stoje od neke velike istrage, barem za sada neće biti ništa. U izjavi za Jutarnji glasnik Ivić je kazao kako je došao u Beograd i majkama koje se već dugo bore da saznaju istinu o svojim bebama, jesu li mrtve ili žive, pokušao pomoći svojim saznanjima. Ističe kako je očekivao da će njegova saznanja, a koja je također nedavno iznio i za Večernji list, netko saslušati u nadležnim institucijama, međutim, prema svemu sudeći, još uvijek nema dovoljno zanimanj za njegovu priču, odnosno iskustvo u kojemu je iz prve ruke svjedočio nemoralnoj ponudi koju je odbio, ali i koja mu je dala motiv da se bori za pravdu i za sve one majke koje sumnjaju kako su im bebe ukradene.

Ipak, unatoč činjenici da se stvari veoma sporo pomiču s mrtve točke, ovaj Kuprešak nastavlja ukazivati na svoj slučaj koji bi mogao biti izuzetno dragocjen dokaz u cijeloj priči te se stoga obratio i nekim međunarodnim institucijama.

Upit na brojne adrese

U razgovoru za Večernji list Ivić je potvrdio kako se obratio nadležnim tijelima u Njemačkoj, kao i brojnim europskim institucijama, poput Europskoga parlamenta, koji ga nije odbio i u kojem bi čak u budućnosti mogao svjedočiti o ovom slučaju. Pisao je i Europskom sudu za ljudska prava, a o slučaju je upoznat i Interpol. Ivić se nada kako će se na ovaj način tema o kojoj govori podići na višu razinu, a onda bi Europska unija, kada postane svjesna o svemu što se događalo, mogla izvršiti pritisak na nadležne u Srbiji, ali i u ostalim zemljama bivše Jugoslavije.

Ivić tvrdi, podsjećamo, kako su mu u jednom beogradskom rodilištu krajem 80-ih nudili da 'izabere' bebu, on je to odbio, a posljednjih godina intenzivno se borbi za otkrivanje istine.

Uputio je i pismo predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojemu od njega traži da se pokrene istraga i konačno riješi misterij star nekoliko desetljeća.