JEDAN OD VJESNIKA PROLJEĆA Hercegovačke kuke brojni obožavaju, evo kolika im je trenutna cijena

Kuke
hercegovina.info

Već početkom ožujka u Hercegovini se pojavljuju prve kuke i traju gotovo do konca travnja. Ovo samoniklo jestivo bilje iz obitelji penjačica koje je odlično za čišćenje organizma od toksina koji se u našem tijelu nagomilavaju tijekom zime.  Kuke ili šparoge obje obiluju vitaminima A, C, K i E dobar je izvor vlakana zbog čega pozitivno djeluju na probavu.

Prvi primjerci dosežu cijenu i do 30 KM po kilogramu, dok kasnije cijene variraju između 12 do 15 KM.

Mi smo pak danas provjerili njihovu cijenu u trgovinama voća i povrća u kojima su dostupne.

Tako ćete za jedan svežanj od 200 g izdvojiti 5 KM, odnosno 25 KM za kilogram jednog od "vjesnika proljeća". Iako ne baš jeftino, trgovci ističu kako je njihova cijena u Hrvatskoj više od duplo veća.

Prvi primjerci kuka nalaze se na južnim osunčanim obroncima gdje dnevne i večernje temperature zadržavaju veće vrijednosti.

Legenda o hercegovačkim kukama

Katarina Kosača je bila supruga pretposljednjeg hrvatskog bosanskog kralja Stjepana Tomaša. Njezin otac je bio herceg Stjepan Vukčić Kosača, vladar srednjovjekovne Hercegovine, po čijoj tituli je Hercegovina i dobila ime. Nakon dolaska Turaka na ova područje, nakon smrti oca i muža te nakon sto su joj djecu odveli u Istanbul , kraljica Katarina je izbjegla prvo u Dubrovnik pa u Rim, a posjede prepisala u vlasništvo Svetoj stolici, kao vječni zavjet Bogu da vrati njenu voljenu zemlju i sinove u okrilje Crkve. Umrla je 25. listopada 1478. god., a sahranjena je, prema vlastitoj želji, u bazilici Santa Maria in Aracoeli u Rimu, gdje je često molila povjeravajući Bogu i Djevici Mariji sudbinu svoje djece i ljubljene Bosnei Hercegovine. Legenda kaže da svako proljeće, kad se oglase zvona crkve u Rimu gdje je pokopana neprežaljena vladarica „Kuke“ izbijaju u zemlji Hercegovoj na poseban način tako da zemlja Hercegova probuja milijunima malih kuka, koje rastu povijene njoj u čast kako bi vratile ljubav divnoj kraljici i pozdravljaju svoju neprežaljenu kraljicu, Katarinu Kotromanić Kosaču.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.