Hercegovci će do daljnjeg imati TV programe iz Hrvatske

Kako doznajemo, korisnici kabelske televizije Monet ne moraju brinuti jer će i dalje imati hrvatske TV programe.
Naime, gledatelji koji su pretplatnici kabelskih ili internetskih televizijskih mreža, moći će i dalje nesmetano pratiti nacionalne TV programe, kao i gledatelji koji prate TV programe Hrvatske radiotelevizije putem satelita, a korisnici su važećih HRT satelitskih kartica.
Analogni signal

Na pitanje hoće li korisnici kabelske televizije u Mostaru imati problema s prijemom hrvatskih programa nakon što cijela hrvatska pređe na digitalni sustav, Miljenko Buhač iz Moneta nam je kazao kako se trenutačno ne mogu najaviti nikakve promjene ni u negativnom, ni pozitivnom smislu.
- Naši korisnici u tom smislu ne trebaju očekivati nikakve promjene, normalno će moći gledati program Hrvatske radiotelevizije kao i Novu TV i RTL. Naš signal ostaje ovakav kakav sad jest, on je analogni. Nema nikakvih izmjena kada su u pitanju kabelski operateri, kazao je Buhač, dodavši kako će kabelska televizija pomoću svoje tehnologije primati signal, kao što to čine i dosad, i pretvarat ga u analogni. Kada su u pitanju tehnološke promjene na odašiljačima u Hrvatskoj, Buhač je pojasnio kako se to tiče samo korisnika koji signal primaju klasičnim zemaljskim načinom, te kako će njima za gledanje hrvatskih TV programa biti potrebni digitalni resiveri.

Eventualne izmjene


Buhač je najavio i kako kabelski operater Monet u idućoj godini sigurno namjerava prijeći na digitalnu tehnologiju. Na pitanje hoće li se pretplatnicima ovog kabelskog operatera zbog prelaska na digitalni signal mijenjati cijene u odnosu na postojeće, Buhač je kazao kako za sada nije u planu niti povećanje, niti smanjenje cijena, a o eventualnim izmjenama cijena bit će riječi po uvođenju digitalnog signala, ali će korisnici i javnost biti blagovremeno upoznati. Kažimo i to kako su već pri samim najavama potpunog prelaska na digitalni signal hercegovački poduzetnici počeli nabavljati digitalne prijamnike. Digitalne prijamnike trebaju nabaviti oni čiji TV prijamnik već u sebi nema ugrađenu mogućnost prijama digitalnog signala (većina novih televizora ima tu mogućnost).

Piše: Ivana Previšić/dnevni list