U ovoj godini počinje gradnja kanalizacijskog sustava za Međugorje i Bijakoviće

... su politički proganjani i zbog siromaštva morali su tražiti posao diljem Europe.

Nakon demokratskih promjena ta se općina počela intenzivno razvijati u gospodarskom, kulturnom, duhovnom, komunalnom, sportskom i svakom drugom pogledu. Danas se Brotnjo svrstava među razvijenije općine u Bosni i Hercegovini i ima sve pretpostavke za još brži i svestraniji razvitak.

O razvoju te općine, gospodarskoj krizi i problemima s kojima se susreće u radu, razgovarali smo s čitlučkim načelnikom Ivom Jekrićem (HDZ BiH).

Gospodarske zone

Na čemu se temeljio dosadašnji razvoj Brotnja?

- Do sredine prošlog stoljeća općina Čitluk je bila poljoprivredni kraj u kojem su se uglavnom uzgajali duhan i vinova loza, a u dijelu općine vadila i aluminijeva ruda boksit. Uglavnom su tu naši ljudi nalazili radna mjesta, a rijetki su posao dobivali i na željeznici. Sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća na području općine izgrađeno je 14 državnih poduzeća koja su, uz proizvodnju duhana i grožđa, vina, bila nositelji razvoja Brotnja.

Nakon demokratskih promjena otvorene su tri gospodarske zone - Tromeđa, Blizne Gomile i Blizanci, na kojima su naši Brotnjaci ulagali sredstva i otvarali nove proizvodne pogone. Samo u gospodarskoj zoni Tromeđa svoju djelatnost obavljaju 22 male i srednje poduzetničke firme u kojima je posao dobilo 700 do 800 osoba. Samo neke od njih izgrađene uz djelomično ulaganje inozemnog kapitala uglavnom iz Republike Hrvatske, Italije i u posljednje vrijeme iz Austrije – ističe čitlučki načelnik Ivo Jerkić.

Turizam

Očito je da se Čitluk gospodarski naglo razvija. Kako stvari stoje u području turizma?

- Uz malo i srednje poduzetništvo, za općinu Čitluk je značajan i razvoj turizma. Naime, od početka Gospinih ukazanja 1981. godine, u čitlučkoj se općini počeo razvijati turizam kao nova gospodarska grana. U početku je to bio isključivo hodočasnički turizam. Iako općina Čitluk u početku nije bila za to dovoljno pripremljena, danas je jedna od najposjećenijih općina u Bosni i Hercegovini pa i šire. Čitluk je općina u kojoj se ostvaruje preko milijun noćenja godišnje. Moram reći da zakonska regulativa koja se odnosi na jedinice lokalne uprave i samouprave još uvijek nije riješena na zadovoljavajući način. Prije svega mislim na Turističku zajednicu i Uredbu o boravišnoj pristojbi. No, radimo na tome i vjerujem da će se tu stanje brzo promijeniti - kaže Ivo Jerkić.

Vinogradarstvo

A poljoprivreda, odnosno vinogradarstvo?

- Poljoprivredna proizvodnja i dalje je vrlo značajan čimbenik. Podignuti su i dalje se podižu su novi plantažni vinogradi. Prije dvije godine mi smo jednu veliku površinu šumskog zemljišta pete i šeste kategorije prenamijenili u poljoprivredno zemljište. To je isto odradila i HNŽ, a ostalo je još da i federalno Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede svojom olukom izvrši prenamjenu spomenutih površina kako bismo ih mogli dati pod koncesije za podizanje novih nasada vinove loze. Zainteresiranih ima dosta, a uglavnom su to broćanski poduzetnici koji se godinama uspješno bave proizvodnjom grožđa i vina. Dakle, Brotnjo je uvijek bilo i ostat će poznati vinogradarski i vinarski kraj – kazao je načelnik Jerkić.

Infrastrukturni projekti

Kakvo je stanje na području infrastrukture?

- Nakon završetka projekta „Voda za život Brotnja“, OV je odlučilo i „Projekt izgradnje kanalizacijskog sustava“ proglasiti od strateškog interesa za općinu Čitluk. Od tada do danas izgrađen je kolektor od Čitluka do Potpolja te kod Lovačkog doma pušten u rad uređaj za pročišćavanje otpadnih voda za naseljeno mjesto Čitluk. Vrlo važno je reći da će slijedeći korak biti izgradnja kanalizacije za Međugorje i Bijakoviće. Za općinu je također posebno značajan projekt izgradnje nove zgrade za čitlučku Srednju školu. Nadam se da će radovi na tom školskom objektu u cijelosti biti završeni do početka nove školske godine kada bi se u njemu trebala početi izvoditi nastava. Ukupna vrijednost tog objekta iznosi oko pet milijuna maraka ne računajući opremanje škole i gradnju školske dvorane - rekao je Ivo Jerkić i dodao:

- Zahvaljujući Zakladi Primorac, na Barama se gradi nova zgrada za Dječji vrtić s više od 1.000 četvornih metara korisne površine, koji će moći primiti 125 polaznika. U njegovu izgradnju i opremanje zaklada Primorac će utrošiti više od 1.500.000 KM. Spomenuo bih da smo ulaskom u GAP-ov projekt prošle godine dogradili i općinski zgradu u sklopu koje je otvorena šalter dvorana za pružanje usluga građanima.

Kanalizacija za Međugorje i Bijakoviće

Ima li izgledi za gradnju kanalizacijskog sustava za Međugorje i Bijakoviće?

- Postoje izgledi da se s tim projektom krene već u ovoj godini. Čitluku je iz međunarodnih pristupnih IPA fondova 2008. godine odobreno milijun eura nepovratnih sredstava pod uvjetom da općina osigura dodatni milijun. To bi se trebalo iskoristiti za izgradnju glavnog kolektora kanalizacije za naseljeno mjesto Međugorje. Očekujem da ćemo, zajedno s Europskom komisijom, u ovoj godini krenuti u realizaciju tog projekta. Izrada projektne dokumentacije je u završnoj fazi (trenutno je na reviziji) pa čim se to završi uslijedit će potpisivanje ugovora s Europskom komisijom. Odmah potom počet će izgradnja koja će trajati najmanje godinu-dvije.

Moram reći da smo od Europske komisije iz sarajeva dobili informaciju da, unatoč krizi, taj projekt ne bi trebao biti upitan jer je prošao kroz proceduru ministara i Brisela. Budući da mi moramo osigurati još milijun dodatnih sredstava, projekt ćemo podijeliti u dva dijela. Jedan će biti izgradnja kolektora od Međugorja do Potpolja, a drugi dio će biti fazno proširenje postojećeg uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Potpolju jer će sva kanalizacija iz Međugorja i Bijakovića kolektorom dolaziti do tog pročistača.

Kriza i ostali problemi

Koliko se u općini Čitluk osjetila gospodarska kriza?

- Svi smo osjetili gospodarsku krizu. Pored gospodarske u Bosni i Hercegovini veliki je problem i politička kriza. Osim toga i odluke koje su donošene na štetu jedinica lokalne samouprave dodatno su pogoršale financijsku situaciju općina. Primjerice, županija je donijela odluku o raspodjeli poreza na dohodak, koji je prije bio porez na plaće. Nekad se on dijelio 50 posto općini, a 50 posto županiji. Tom su odlukom općine financijski oštećene jer se porez dijeli tako da općina dobiva samo 34 posto, a obveze su nam ostale iste.

To je izazvalo velik problem zbog kojeg je došlo do zastoja i kašnjenja u isplati plaća, prijevoza radnicima i ostalih obveza. Gospodarska kriza se osjeti i kroz ulaganje. Naime za razliku od nekoliko proteklih, u prošloj smo godini imali vrlo malo gospodarstvenika zainteresiranih za izgradnju novih objekata. Kriza je prigoda da i u općinskom proračunu neke stvari posložimo, da se pojedine proračunske stavke reduciraju, a isto tako da se krene u smanjenje broja zaposlenih u samoj općinskoj administraciji – ističe Ivo Jerkić.

Na popisu nezaposlenih je više od 2.000 Brotnjaka. Kako ublažiti taj problem?

- Svake godine zajedno s Ministarstvom poduzetništva i obrta pokušavamo više ulagati u gospodarske zone te kroz uređenje putova našim gospodarstvenicima stvoriti bolje uvjete kako bi oni otvorili koje radno mjesto više. Tako, ali i savjetima preko naše Službe za gospodarstvo, indirektno pokušavamo djelomično ublažiti problem nezaposlenosti – kaže Jerkić.

Čitluku je prijeko potrebna obilaznica?

- Čitluku je najveći problem nedostatak obilaznice. To je jedan od gorućih problema. Mi smo završili projekt tzv. „gradske obilaznice“ i ako dobijemo sredstva, uredili bismo prometnicu ud Robne kuće, pokraj buduće Srednje škole prema Barama. Bila bi to mini gradska obilaznica kojom bi se rasteretio promet kroz glavnu gradsku ulicu. Iako je projekt „istočne gradske obilaznice“ je završen, on će još čekati jer je jako skup pa će za njegovu realizaciju tražiti pomoć od viših razina vlasti –ističe Ivo Jerkić.

Čitluku nedostaje mrtvačnica, autobusni kolodvor, zelena tržnica, gradski muzej, pristojna knjižnica s čitaonicom i još puno toga?

- Sve su to projekti koji su doista potrebni Čitluku. Gradnju mrtvačnice brzo ćemo početi. Uz neke korekcije, projekt je već završen, izdana je urbanistička i građevinska dozvola pa će gradnja krenuti na započetoj lokaciji. U sklopu Regulacijskog plana „Bare 1“ predviđena je gradnja autobusnog kolodvora u blizini buduće Srednje škole.

U sklopu tog plana predviđena je i izgradnja mini gradske tržnice. Što se tiče gradskog muzeja, prelaskom Dječjeg vrtića u novi prostor, postojeću zgradu starog samostana (stare škole) planiramo preurediti u prostore za gradski muzej, galeriju, knjižnicu s čitaonicom i druge kulturne sadržaje – rekao je na kraju čitlučki načelnik Ivo Jerkić.

Brotnjo-online.com