Uskoro rekonstrukcija ceste Mostar- Čitluk- Crveni Grm

Uskoro rekonstrukcija ceste Mostar- Čitluk- Crveni Grm
Tema razgovora bila je suradnja općinskih i županijskih vlasti na različitim područjima, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Na poseban način razgovaralo se o projektu dogradnje, rekonstruiranja i organiziranja prostora Općinskog suda u Čitluku, što je zajednički projekt Općine i Vlade, za koji je iz Proračuna HNŽ izdvojeno oko 450.000 KM.

Herceg je istaknuo kako će u suradnji s Visokim sudskim i tužiteljskim vijećem uskoro biti okončan postupak izbora predsjednika Suda, te kako je Vlada u ovogodišnjem Proračunu osigurala inicijalna sredstva u iznosu od 342.400 KM za plaće i materijalne troškove uposlenih u Sudu.

Jerkić je upoznao Hercega o tomu kako je planirano da se Općinski sud u Čitluku ponovo otvori početkom listopada ove godine, čime će se stvoriti potrebni preduvjeti za bržim rješavanjem predmeta.

Također, istaknuta je suradnja i značajna uloga Vlade po pitanju projekata u obrazovanju, kao što je nedavno završeni projekt obnove i rekonstruiranja dvorane O.Š. Čerin, te sudjelovanje O.Š. fra Didaka Buntića u Projektu energetske učinkovitosti, za što Vlada planira izdvojiti oko 550.000 KM.

Dotaknuli su se i značajnih ulaganja u infrastrukturne i druge projekte koje Vlada, putem resornih ministarstava, provodi u općinama HNŽ, posebno projekata iz oblasti poljoprivrede. Herceg je kazao kako će Vlada nastaviti podupirati projekte iz te oblasti, kao i manifestacije poput Dana berbe grožđa i druge koje su od značaja za Općinu Čiltluk.

Istaknut je, također, i značaj prekategorizacije važne prometnice Mostar-Čitluk-Tromeđa-Ljubuški-Teskera-Crveni Grm iz regionalne u magistralnu, i Odluke Vlade HNŽ o suglasnosti na primopredaju te regionalne ceste, čime je okončan postupak provedbe dosadašnjih odluka Vlade F BiH i Vlade HNŽ o prekategorizaciji u magistralnu cestu. Naglašeno je kako se uskoro planira rekonstruiranje te prometnice koja ima veliki značaj za građane i turizam na području Brotnja.

Razgovaralo se i o projektima u vodoprivredi, te je istaknuto kako će Vlada putem resornog Ministarstva sufinancirati projekt izgradnje lokalne mreže kanalizacijskog sustava Međugorja i Bijakovića.

Načelnik Jerkić upoznao je premijera HNŽ-a s projektom kojeg je Općina aplicirala za INTERREG IPA program prekogranične suradnje Hrvatska- Bosna i Hercegovina - Crna Gora koji se odnosi na izgradnju pješačke staze od brda Križevca do Brda ukazanja./HMS/

Također, dogovoreno je da se u ljetnom razdoblju pojača nazočnost policije na području Međugorja i Bijakovića, što će biti realizirano u suradnji s PU Mostar.

Načelnik Jerkić izrazio je zahvalnost predsjedniku Hercegu i Vladi HNŽ na potpori i prepoznavanju značaja projekata u čitlučkoj općini.

Inače, sastanku je bio nazočan i Slađan Bevanda, ministar unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije,/HMS/