Privode se kraju radovi na izgradnji nove zgrade čitlučke Srednje škole

Srednja škola Čitluk, Čitluk, škola

Unutrašnji radovi na zgradi završeni su pa se ovih dana Ovih se dana obavlja generalno čišćenje prostorija. Od ravnatelja škole Velimira Pinjuha doznali smo da je namještaj za već pristiže, a nabavljen iz donacija zahvaljujući zauzimanju Marka Solde i njegovih prijatelja. 

Gradi se pristupna cesta i uređuje okoliš

Ovih dana djelatnici PP Božić-ceste užurbano rade su radovi na izgradnji 200-njak metara pristupne ceste od Doma zdravlja do nove školske zgrade, a djelatnici GP Vranica uređuju okoliš, a izgradit će se jedno vanjsko igralište za izvođenje nastave tjelesne i zdravstvene kulture. Sredstva za pristupnu cestu do škole u iznosu od 200.000 KM osiguralo je federalno Ministarstvo prometa i veza, a sredstva za gradnju igralište i uređenje okoliša (oko 150 tisuća KM) zajednički su osigurali općina Čitluk i GAP (Projekt upravne odgovornosti za BiH). Ukoliko vremenske prilike dopuste, svi bi ti poslovi trebali biti dovršeni do početka ove školske godine kada bi nastava za čitlučke srednjoškolce trebala početi u novoj školskoj zgradi.

Hoće li se to i ostvariti, upitali smo čitlučkog načelnika Ivu Jerkića, nakon što je održao sastanak s izvođačima radova:

- Mi planiramo da nastava počne 6. rujna. U najgorem slučaju, ukoliko se sva oprema ne uspije ubaci u prostorije, početak nastave bi se mogao prolongirati tjedan dana. No, učinit ćemo sve da to, ipak bude 6. rujna. S izvođačima smo dogovorili da učine sve što mogu kako bi se najnužniji poslovi oko prilaza i ulaza u školu završili. Kad ostali poslovi budu okončani, najvjerojatnije ćemo u sklopu ovogodišnjih Dana berbe grožđa upriličiti i svečano otvaranje nove srednjoškolske zgrade. U gradnju nove školske zgrade utrošeno je oko pet milijuna mraka. 

Nedostatak školskog prostora

Treba istaknuti da je gradnja nove školske zgrade bila je nužna jer se stalno povećava broj srednjoškolaca pa godinama čitlučka Srednja škola muku muči s nedostatkom školskog prostora. Zbog tih se problema redovna nastava u postojećoj zgradi održava u dvije smjene, a izborna nastava subotom, što pričinjava goleme poteškoće i učenicima i prosvjetnim djelatnicima.

 

Nova zgrada trajno rješenje

Koliki su to bili problemi najzornije pokazuje činjenica da se zbog skučenosti prostora u prve razrede Srednja škola do sada moglo primiti svega šest razrednih odjela, a svake godine osnovnu školu završi deset razrednih odjela. Ostali su srednjoškolsko obrazovanje morali nastaviti u Mostaru i ostalim hercegovačkim općinama.

 Izgradnjom nove zgrade, jedne od najmodernijih u BiH, problemi nedostatka školskog prostora konačno će se i trajno razriješiti jer nova školska zgrada ima kapacitet za prijem više od 1.000 učenika. Naime, ima tri lamele s 20 učionica i osam kabineta, moderno uređene sanitarne čvorove i ostale potrebne sadržaje, što znači da će zadovoljavati potrebe cijele općine Čitluk u idućih 50 godina. Jedino će nedostajati školska športska dvorana koja će se graditi drugoj fazi zajedno još dva športska igrališta, na što se, nadamo se, neće morati dugo čekati.

Mile PAVLOVIĆ