FOTO  Održan Sajam poduzeća za vježbu i Dan otvorenih vrata u u Srednjoj školi dr. fra Slavka Barbarića u Čitluku

Srednja škola Čitluk, sajam poduzeća za vježbu, Dani otvorenih vrata
Hercegovina.info

U Srednjoj školi dr. fra Slavka Barbarića danas je održan Sajam poduzeća za vježbu ali i Dan otvorenih vrata. Pod pokroviteljstvom Zavoda za školstvo Hercegovačko-neretvanske županije devet ekipa učenika završnih razreda ekonomskog i turističkog smjera predstavili svoja kreativna poduzeća. Tako su svoje proizvode nudili učenici iz Stoca, Prozor-Rame, Mostara te Čitluka. Bilo je tu raznih ponuda; od turističkih aranžmana na Ramskom jezeru, medenih proizvoda iz Stoca, ručno rađenih suvenira iz Neuma, usluga foto studia, energetskih napitaka i puno toga drugoga.

Izborom žirija pobjedu je odnijelo poduzeće "Foto studio 'Bi'će za koji dan' Srednje škole Neum.

Srednja škola Čitluk,sajam poduzeća za vježbu,Dani otvorenih vrata

"Škola obrazuje i odgaja djecu strukovnih škola za buduće poduzetnike. Poduzeća za vježbu su dobar primjer kako bi oni stekli nova znanja i vještine. Zajedno sa svojim nastavnicima vježbaju, te ona teoretska znanja primjenjuju u praktično. Ovisno o njihovoj zainteresiranosti, mogućnosti, poduzetničkom duhu otvaraju poduzeća za vježbu te vježbaju sve ono što bi radili u stvarnom životu. Ima tu od otvaranja i registracije poduzeća, računovodstvenog djela i mnogo toga drugog", rekla je za Hercegovina.info ravnateljica škole Adela Škutor.

Srednja škola Čitluk,sajam poduzeća za vježbu,Dani otvorenih vrata

"Već treću godinu Zavod za školstvo HNŽ-a organizira Sajam poduzeća za vježbu gdje sve škole s prostora HNŽ-a koje rade po hrvatskom nastavnom planu i programu, dolaze sa svojim poduzećima i predstavljaju se. Danas imamo njih devet. Dva poduzeća su iz Stoca, dva iz Prozor - Rame, jedno iz Neuma, jedno iz Mostara i tri iz naše Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića iz Čitluka", dodala je.

"Treba istaknuti kako su kuhari i konobari koji pohađaju našu školu zaslužni s ovaj ugostiteljski dio te su pripremili ovaj slatko-slani stol. Imamo 57 učenika koji pohađaju kuharski zanat i njih 17 konobarski. Po završetku školovanja svi imaju mogućnost zaposlenja", rekla je za za naš portal ravnateljica Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića Adela Škutor.

Zatražili smo i podatak ove škole o deficitarnim zanimanjima koji muče hercegovačke ugostitelje. Tako su od 2015. godine kuharski zanat upisala 163 učenika, a njih 49 onaj konobarski.

Sa svojim profesorom Damirom Mlikotom učenici su danas spremili ugostiteljski stol za sve posjetitelje sajma.

Srednja škola Čitluk,sajam poduzeća za vježbu,Dani otvorenih vrata

"Mi smo jako zadovoljni s našim učenicima. Oni imaju veliku želju i motivaciju za rad. S obzirom na to da je ovo turističko mjesto i da je kod nas zastupljen vjerski turizam, nama je potreban taj kadar. Imamo vrhunski opremljen kabinet u našoj školi gdje oni mogu učiti. Također, oni rade praksu u objektima visoke kategorije gdje se mogu usavršavati. Jako nam je bitno da naši kuhari nakon završetka škole svi nađu posao. Ove godine imamo 20 maturanata koji završavaju školovanje i svi već imaju zakazan posao. Većinom je to područje Hercegovine, a nešto ode u Dalmaciju", rekao je Milkota.

Srednja škola Čitluk,sajam poduzeća za vježbu,Dani otvorenih vrata

"Za današnji događaj smo pripremili slatko-slani stol. To su naši učenici pripremali tijekom jučerašnjeg dana te tijekom jutra. Ima jako puno talentirane djece. Njima treba dati motivaciju i usmjeriti ih na pravi put. Onda će oni biti profesionalni u svom poslu", dodao je.

Srednja škola Čitluk,sajam poduzeća za vježbu,Dani otvorenih vrata

Što se pak tiče Dana otvorenih vrata, on je organiziran za sve učenike osnovnih škola iz Općine Brotnjo. Oni su se u Srednjoj školi dr. fra Slavka Barbarića kroz laboratorije kemije, biologije te kroz kabinete informatike i ugostiteljstva mogli upoznati s budućim zanimanjima, a neki od njih možda su upravo danas odlučili koji smjer nakon osnovne škole upisati. Svakako lijep dan u čitlučkoj školi.