FOTO  Održan Sajam poduzeća za vježbu i Dan otvorenih vrata u u Srednjoj školi dr. fra Slavka Barbarića u Čitluku

Održan Sajam poduzeća za vježbu i Dan otvorenih vrata u u Srednjoj školi dr. fra Slavka Barbarića u Čitluku
Hercegovina.info

U Srednjoj školi dr. fra Slavka Barbarića danas je održan Sajam poduzeća za vježbu ali i Dan otvorenih vrata. Pod pokroviteljstvom Zavoda za školstvo Hercegovačko-neretvanske županije devet ekipa učenika završnih razreda ekonomskog i turističkog smjera predstavili svoja kreativna poduzeća. Tako su svoje proizvode nudili učenici iz Stoca, Prozor-Rame, Mostara te Čitluka. Bilo je tu raznih ponuda; od turističkih aranžmana na Ramskom jezeru, medenih proizvoda iz Stoca, ručno rađenih suvenira iz Neuma, usluga foto studia, energetskih napitaka i puno toga drugoga.

Izborom žirija pobjedu je odnijelo poduzeće "Foto studio 'Bi'će za koji dan' Srednje škole Neum.

"Škola obrazuje i odgaja djecu strukovnih škola za buduće poduzetnike. Poduzeća za vježbu su dobar primjer kako bi oni stekli nova znanja i vještine. Zajedno sa svojim nastavnicima vježbaju, te ona teoretska znanja primjenjuju u praktično. Ovisno o njihovoj zainteresiranosti, mogućnosti, poduzetničkom duhu otvaraju poduzeća za vježbu te vježbaju sve ono što bi radili u stvarnom životu. Ima tu od otvaranja i registracije poduzeća, računovodstvenog djela i mnogo toga drugog", rekla je za Hercegovina.info ravnateljica škole Adela Škutor.

"Već treću godinu Zavod za školstvo HNŽ-a organizira Sajam poduzeća za vježbu gdje sve škole s prostora HNŽ-a koje rade po hrvatskom nastavnom planu i programu, dolaze sa svojim poduzećima i predstavljaju se. Danas imamo njih devet. Dva poduzeća su iz Stoca, dva iz Prozor - Rame, jedno iz Neuma, jedno iz Mostara i tri iz naše Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića iz Čitluka", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba istaknuti kako su kuhari i konobari koji pohađaju našu školu zaslužni s ovaj ugostiteljski dio te su pripremili ovaj slatko-slani stol. Imamo 57 učenika koji pohađaju kuharski zanat i njih 17 konobarski. Po završetku školovanja svi imaju mogućnost zaposlenja", rekla je za za naš portal ravnateljica Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića Adela Škutor.

Zatražili smo i podatak ove škole o deficitarnim zanimanjima koji muče hercegovačke ugostitelje. Tako su od 2015. godine kuharski zanat upisala 163 učenika, a njih 49 onaj konobarski.

Sa svojim profesorom Damirom Mlikotom učenici su danas spremili ugostiteljski stol za sve posjetitelje sajma.

"Mi smo jako zadovoljni s našim učenicima. Oni imaju veliku želju i motivaciju za rad. S obzirom na to da je ovo turističko mjesto i da je kod nas zastupljen vjerski turizam, nama je potreban taj kadar. Imamo vrhunski opremljen kabinet u našoj školi gdje oni mogu učiti. Također, oni rade praksu u objektima visoke kategorije gdje se mogu usavršavati. Jako nam je bitno da naši kuhari nakon završetka škole svi nađu posao. Ove godine imamo 20 maturanata koji završavaju školovanje i svi već imaju zakazan posao. Većinom je to područje Hercegovine, a nešto ode u Dalmaciju", rekao je Milkota.

"Za današnji događaj smo pripremili slatko-slani stol. To su naši učenici pripremali tijekom jučerašnjeg dana te tijekom jutra. Ima jako puno talentirane djece. Njima treba dati motivaciju i usmjeriti ih na pravi put. Onda će oni biti profesionalni u svom poslu", dodao je.

Što se pak tiče Dana otvorenih vrata, on je organiziran za sve učenike osnovnih škola iz Općine Brotnjo. Oni su se u Srednjoj školi dr. fra Slavka Barbarića kroz laboratorije kemije, biologije te kroz kabinete informatike i ugostiteljstva mogli upoznati s budućim zanimanjima, a neki od njih možda su upravo danas odlučili koji smjer nakon osnovne škole upisati. Svakako lijep dan u čitlučkoj školi.