Američki veleposlanik: Sarajevska Povorka ponosa iznimka u okruženju netolerancije i diskriminacije

Vidi originalni članak

Američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Eric Nelson pozdravio je u utorak činjenicu da je u Sarajevu prvi put održana Povorka ponosa, ali je upozorio da je to tek iznimka u sredini u kojoj prevladavaju predrasude, netolerancija i diskriminacija pripadnika različitih manjinskih zajednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mir, tolerancija i dostojanstvo koji su prevladali u nedjelju bili su iznimka. Povorka ponosa je važna jer je pažnju usmjerila na neugodne istine o diskriminaciji, zastrašivanju, pa čak i nasilju nad seksualnim manjinama i ranjivim zajednicama", napisao je veleposlanik na svom blogu, prenosi Hina.

Nelson, koji je deklarirani homoseksualac u nedjelju je i sam sudjelovao u Povorci ponosa zajedno s ostalim veleposlanicima utjecajnih zapadnih zemalja akreditiranih u BiH no upravo zbog te je činjenice i sam bio meta brojnih verbalnih napada i uvreda, posebice na društvenim mrežama.

Na te napade odgovorio je konstatacijom da su pripadnici LGBT zajednice u BiH neprestance suočeni s neprijateljskim odnosima, čak i u vlastitim obiteljima i prijeti im nasilje samo zbog njihove spolne orijentacije.

Nitko ne bi smio biti u strahu od nasilja zbog toga što ispoljava osobni identitet, naglasio je.

"Jedan od najjasnijih primjera zašto je Povorka ponosna nužna jest poplava komentara punih mržnje protiv moje seksualne orijentacije i dugogodišnje potpore koju veleposlanstvo SAD pruža LGBT zajednici, uključujući komentare da pripadnici LGBT zajednice ne zaslužuju temeljna ljudska prava", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Protiv takvih sila, jedino moć jedinstva i pomna zaštita stotina policajaca omogućavaju LGBT zajednici da sigurno pokaže svoj identitet samo jedan dan u godini", upozorio je američki diplomat.

Stoga u budućnosti BiH mora potpuno uskladiti svoje zakonodavstvo na planu slobode izražavanja i prava na mirno okupljanje sukladno europskim i međunarodnim standardima.

Naglasio je kako je pritom obveza lokalnih vlasti, a ne organizatora nekog događaja, osigurati sve uvjete za mirno održavanje, a pravosuđe je dužno osigurati da slučajevi diskriminacije na temelju spolne orijentacije ili rodno zasnovanog identiteta budu zakonski procesuirani.

Vezani članci