BEOGRAD Unatoč zabrani, sudionici Europridea će izaći na prosvjed. Policija ima pune ruke posla

Beograd policija
Telegraf

Na ulicama Beograda nalaze se brojni pripadnici policije, više ulica je zatvoreno za promet, a linije gradskog prijevoza su izmjenjene zbog nekoliko najavljenih događaja. Održala se promocija nove generacije časnika, zatim na Trgu Republike se održava Red Bull F1 showroom, a tu je i šetnja sudionika 'Europridea'.

Iako je MUP Srbije zabranio šetnju u okviru 'Europridea 2022', organizatori su rekli da će uprkos tome šetati, prenosi Telegraf.

Kordon policije postavljen je kod Trga Nikole Pašića ka Skupštini, kao i Takovskoj i u Ulici kneza Miloša. Policija se nalazi i u Bulevaru kralja Aleksandra, preko puta Tašmajndaskog parka.

Beograd policija

Nekoliko desetaka protivnika manifestacije 'Europride 2022' okupio se u blizini crkve Svetog Marka, kao i na križanju Takovske i Kosovske ulice. Fokus policije tijekom današnjeg dana bit će na očuvanju sigurnosti sudionika Parade ponosa.

"Kao aktivisti koristimo svoje demokratsko pravo na građansku neposlušnost i izlazimo na prosvjed ispred Ustavnog suda, odakle ćemo zajedno krenuti do Pride parka na stadionu 'Tašmajdan'", priopćili su organizatori 'Europridea22' nakon što je Upravni sud objavio da je odbio njihovu žalbu na odluku o zabrani Parade ponosa.

"Ako je vjerovati ministru ministarstva unutarnjih poslova i presudi Upravnog suda, koji je odbio žalbu organizatora, 'Europride' šetnja je od strane ovog ministarstva zabranjena. Međutim, mi, kao aktivisti, koristimo svoje demokratsko pravo na građansku neposlušnost i izlazimo na prosvjed ispred Ustavnog suda, odakle ćemo zajedno krenuti do Pride parka (stadion 'Tašmajdan')", priopćili su organizatori.