Meteorolozi upozoravaju: Pojavit će se crni led - smrtonosna opasnost na cestama

Vidi originalni članak
Sutra se očekuju najniže temperature ove zime, mjestimice bi mogle pasti i ispod -20 stupnjeva, a od petka se očekuje postupno zatopljenje.

Ipak, meteorolozi upozoravaju na novu opasnost u petak i subotu, a to je ledena kiša i zaleđene ceste, odnosno pojava tzv. crnog leda. AccuWeather je upozorio na mogućnost pojave crnog leda diljem Europe nakon prolaska ledenog vala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je crni led?

"Među mnogim prijetnjama s kojima se suočavaju vozači tijekom zimskih mjeseci je i ona najopasnija od svih - sklizak i teško uočljiv, a potencijalno i smrtonosan crni led", piše AccuWeather.

Crni led stvara se na cestama kada pada kiša, a temperatura zraka je ispod 0 Celzijevih stupnjeva. Upravo se takvi uvjeti očekuju na kopnu u Hrvatskoj u danima vikenda. Radi se, zapravo, o sloju leda koji nastaje na cestama kojima vozila ne prolaze često, a kroz njega se vidi asfalt koji je crne boje, po čemu je crni led i dobio ime. Radi se o izuzetno opasnoj pojavi koja može stvarati velike probleme za vozače, budući da je led gotovo nemoguće uočiti sve dok vozilom ne prijeđete preko njega.

AccuWeather je objavio i pet savjeta za vozače u slučaju da nalete na crni led:

- Držite razmak između vozila ispred sebe jer za zaustavljanje vozila na crnom ledu treba duplo više vremena nego tijekom normalnih vremenskih uvjeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Nemojte naglo kočiti i držite volan ravno kako biste izbjegli proklizavanja.

- Ujutro budite posebno oprezni jer temperatura zraka raste puno brže od temperature asfalta.

- Posebno oprezni budite tijekom vožnje na mostovima i kroz tunele.

- U slučaju proklizavanja, nemojte raditi nagle pokrete volanom.

index.hr

Vezani članci