A ONI BI PRUGU I AERODROM Pet regionalnih pravaca u Hercegovini su makadamski

ceste, makadam, putevi
Ilustracija

Hercegovina, na karti Europe, je zaostala jedno čitavo stoljeće. Cestovne komunikacije nisu ni iscrtane, zato što se kozje staze ne ucrtavaju. Šalu na stranu, makadamski putevi su se ukorijenili, a ono što bi trebalo biti magistrala, daleko je od toga. Novi asfalti bi za našeg čovjeka bili čisto iznenađenje.

Ministar transporta i komunikacija u Vijeću ministara BiH, Vojin Mitrović, očito se koristi starim idejama i planovima, koje obećava kako tko dođe na vlast. Prilikom posjete Trebinju ministar je izjavio kako je u planu izgradnja željezničke pruge Čapljina-Nikšić. Onima što slabo pamte to je novost, dok je onim drugim, stara misao koja više nije vrijedna ni spominjanja.

Željeznička pruga, koja će navodno povezivati Čapljinu s Nikšićem, a ići će preko Trebinja, je divan imaginaran plan, dok je u realnosti to samo još jedna priča bez pokrića. Od prvobitne ideje je prošlo 13 godina, a od zamišljenog početka gradnje svega devet godina. Sve je i dalje ostalo u okvirima iluzija. Još jedno pusto obećanje. Ako ova ideja uspije, pa se uz to napravi i aerodrom, Hercegovina će postati predmet istraživanja kao napredna regija s modernom prugom, pistom i oronulim makadamskim cestama.

Ali kao što je narod navikao na prazna obećanja, svjestan je da mu je nada jedina ostala, saslušana je i ova ideja, ali među stanovnicima Trebinja nije naišla na vjerovanja.

"Iskren da budem, ne vjerujem. Evo ima puno obećanja, a nema ništa od toga, a ne sada da se pruga pravi", kaže iskreno jedan Trebinjac.

I ostali odgovori su bili isti ili slični, ali svi s istom porukom: 'Ne vjeruju dok ne vide svojim očima'.

Zadatak vlasti je da obećava, a oporbe da osporava. Narodni zastupnik iz reda PDP-a, Ljubiša Krunić je ukazao na važnije stvari kada su u pitanju ceste kojima se vozi u Hercegovini.

"Mogu reći da je to tragikomično. U ovom trenutku u Hercegovini imamo pet regionalnih cesta koje su makadamski i to cestovni pravci Nevesinje-Kalinovik, Nevesinje-Berkovići, Nevesinje-Istočni Mostar, Nevesinje-Konjic i Berkovići-Ljubinje. To zaista nigdje nema", kaže Krunić za Hercegovina.info.

Pitanje je: "Je li prioritet da regionalne ceste postanu magistralne, a da se na postojećim magistralnim zakrpe rupe, koje neće ogoliti svaka kiša koja padne? Ili je prioritet da idemo u korak s vremenom preskačući prvih i osnovnih 10 stepenica?"

Priče o pruzi jako lijepo i primamljivo zvuče. Povezat će gradove, olakšati putovanja i oživjeti željeznički promet. Ali hajde da idemo redom. Kuća se pravi od temelja, a ceste idu prvo asfaltne, pa onda sve ostale. Ovdje je izgleda obrnuto.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.