Meteorolozi upozoravaju: Pojavit će se crni led - smrtonosna opasnost na cestama

snijeg vožnja
Sutra se očekuju najniže temperature ove zime, mjestimice bi mogle pasti i ispod -20 stupnjeva, a od petka se očekuje postupno zatopljenje.

Ipak, meteorolozi upozoravaju na novu opasnost u petak i subotu, a to je ledena kiša i zaleđene ceste, odnosno pojava tzv. crnog leda. AccuWeather je upozorio na mogućnost pojave crnog leda diljem Europe nakon prolaska ledenog vala.

Što je crni led?

"Među mnogim prijetnjama s kojima se suočavaju vozači tijekom zimskih mjeseci je i ona najopasnija od svih - sklizak i teško uočljiv, a potencijalno i smrtonosan crni led", piše AccuWeather.

Crni led stvara se na cestama kada pada kiša, a temperatura zraka je ispod 0 Celzijevih stupnjeva. Upravo se takvi uvjeti očekuju na kopnu u Hrvatskoj u danima vikenda. Radi se, zapravo, o sloju leda koji nastaje na cestama kojima vozila ne prolaze često, a kroz njega se vidi asfalt koji je crne boje, po čemu je crni led i dobio ime. Radi se o izuzetno opasnoj pojavi koja može stvarati velike probleme za vozače, budući da je led gotovo nemoguće uočiti sve dok vozilom ne prijeđete preko njega.

AccuWeather je objavio i pet savjeta za vozače u slučaju da nalete na crni led:

- Držite razmak između vozila ispred sebe jer za zaustavljanje vozila na crnom ledu treba duplo više vremena nego tijekom normalnih vremenskih uvjeta.

- Nemojte naglo kočiti i držite volan ravno kako biste izbjegli proklizavanja.

- Ujutro budite posebno oprezni jer temperatura zraka raste puno brže od temperature asfalta.

- Posebno oprezni budite tijekom vožnje na mostovima i kroz tunele.

- U slučaju proklizavanja, nemojte raditi nagle pokrete volanom.

index.hr