SBB: Budimir je nelegalan i neligitiman, vrijeme je da OHR ispravi grešku

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
- Postupci zastupnika nove parlamentarne većine omalovažavaju demokraciju i govore da bi bilo jeftinije i učinkovitije da Parlament FBiH bude zamijenjen tijelom u kojem će sjediti stranački lideri, jer svakako donose odluke, pa je bolje da to čine u institucijama nego restoranima - ustvrdio je on.

Nije, međutim, u pisanim odgovorima koje je dao htio govoriti konkretnije o modalitetima jedne ovakve moguće odluke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Budimir vrlo dobro pazi u svojim izjavama da ne kaže izričito da će to uraditi, nego ukazuje na mogućnost da to učini kao predsjednik Federacije. On navodi da postoji Ustavom popisana procedura. I to je točno. No, gospodin Budimir previđa samo jednu stvar, a to je da se ti jasno precizirani uvjeti nisu stekli, pa ne treba licitirati s nekim hipotetičkim potezima, niti on sam to može učiniti. Eventualno raspuštanje Parlamenta FBiH nije stvar pojedinca, niti se od predsjednika Federacije može praviti predsjednik Francuske naprimjer - reakcija je Dnevnom avazu ( nezakonito izabrani, op. dnevnik.ba) dopredsjednika FBiH Svetozara Pudarić.

U izjavi za "Dnevni avaz" Pudarić dodaje i da "to što Budimir priča može biti kafanski razgovor i nešto što samo neobrazovan čovjek može pričati".

- Budimir priča političke gluposti i nitko ne može poništiti izborni legitimitet zastupnika koji su oni dobili od naroda na demokratskim izborima - rečeno je u Press-centru Saveza za bolju budućnost BiH.

Opcija da lideri stranaka preuzmu ulogu Parlamenta, ocjenjuje se u SBB BiH, kao "pučistička opcija, koju politički odgovoran i obrazovan čovjek ne bi trebao predlagati".

- Budimir je za predsjednika FBiH izabran bez dovoljnog broja glasova u Domu naroda, a OHR je poništio legalnu odluku Središnjeg izbornog povjerenstva i Budimira nametnuo Federalnom parlamentu. Možda je vrijeme da OHR ispravi vlastitu grešku i deblokira vlast na federalnoj razini, koju opstruira čovjek bez legaliteta i legitimiteta - rečeno je u Pres-centru SBB BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Član 16. Ustava Federacije BiH navodi opcije za raspuštanje Parlamenta FBiH.

- Kada predsjednik Federacije utvrdi da domovi nisu u mogućnosti donositi potrebne zakone, on može, uz suglasnost dopredsjednika Federacije, raspustiti jedan ili oba doma, s time da se dom ne može raspustiti tijekom jedne godine od njegovog prvog saziva. Predsjednik Federacije raspušta oba doma kad oni ne uspiju usvojiti proračun Federacije prije početka proračunske godine - stoji u Ustavu FBiH.

Vezani članci