Sindikati školstva nisu prihvatili prijedlog županijske Vlade

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
...na kojem je razgovarano o plaćama i drugim primanjima prosvjetnih djelatnika tijekom ove godine. Nakon što je 31. prosinca istekao privremeni sporazum treba usuglasiti i utvrditi buduće odnose, iznose i vrijeme svih primanja zaposlenih u osnovnim i srednjim školama.

Ministar Čamber je u ime županijske vlade predložio sindikalnim prvacima novi sporazum, koji bi u biti bio nastavak prethodnog, a kolektivni ugovor bi i dalje mirovao. Po prijedlogu novog ugovora početna plaća bi iznosila kako je predviđeno kolektivnim ugovorom, topli obrok bi umjesto 12 KM bio osam KM i putni troškovi 0.15 KM umjesto 0,30 KM po pređenom kilometru.

Nakon tog sastanka s ministrom Čamberom dva sindikalana predsjedništva održali su sastanak u Grudama i zaključili da se prijedlog županijske Vlade ne prihvati.

- U prethodnom sporazumu ima jedna točka koja kaže da po njegovu isteku na snagu stupa kolektivni ugovor, on je nastupio 1. siječnja i sindikati ne žele potpisivati nikakav drugi ugovor, a posebice ne ovakav kako je predložen, za nas je on nepovoljan. Uz ostalo Vlada predlaže da se potpiše na godinu dana, tj. do 31. prosinca 2010., da u tom vremenu sindikat nema pravo na štrajk, zatim da se regres u iznosu od 400 KM isplati u dva dijela - prvi dio do rujna, drugi do kraja godine - kaže Goran Skoko, predsjednik sindikata srednjih škola.

Novi sastanak zakazan je za četvrtak 21. siječnja i na njemu će uz ministra Čambera biti i županijski ministar financija Vjekoslav Bakula i predsjednik županijske Vlade Zvonko Jurišić.

Ivan Kaleb | Ijubuski.info

Vezani članci