Sindikati školstva nisu prihvatili prijedlog županijske Vlade

sindikat, štrajk, sindikat, štrajk, prosvjeta, radio herceg bosna, štrajk, štrajk prosvjetara, ŽZH, škola, štrajk, škole, Dječji vrtići, štrajk, sindikat, prosvjedi sindikata, potpora, štrajk, ŽZH
...na kojem je razgovarano o plaćama i drugim primanjima prosvjetnih djelatnika tijekom ove godine. Nakon što je 31. prosinca istekao privremeni sporazum treba usuglasiti i utvrditi buduće odnose, iznose i vrijeme svih primanja zaposlenih u osnovnim i srednjim školama.

Ministar Čamber je u ime županijske vlade predložio sindikalnim prvacima novi sporazum, koji bi u biti bio nastavak prethodnog, a kolektivni ugovor bi i dalje mirovao. Po prijedlogu novog ugovora početna plaća bi iznosila kako je predviđeno kolektivnim ugovorom, topli obrok bi umjesto 12 KM bio osam KM i putni troškovi 0.15 KM umjesto 0,30 KM po pređenom kilometru.

Nakon tog sastanka s ministrom Čamberom dva sindikalana predsjedništva održali su sastanak u Grudama i zaključili da se prijedlog županijske Vlade ne prihvati.

- U prethodnom sporazumu ima jedna točka koja kaže da po njegovu isteku na snagu stupa kolektivni ugovor, on je nastupio 1. siječnja i sindikati ne žele potpisivati nikakav drugi ugovor, a posebice ne ovakav kako je predložen, za nas je on nepovoljan. Uz ostalo Vlada predlaže da se potpiše na godinu dana, tj. do 31. prosinca 2010., da u tom vremenu sindikat nema pravo na štrajk, zatim da se regres u iznosu od 400 KM isplati u dva dijela - prvi dio do rujna, drugi do kraja godine - kaže Goran Skoko, predsjednik sindikata srednjih škola.

Novi sastanak zakazan je za četvrtak 21. siječnja i na njemu će uz ministra Čambera biti i županijski ministar financija Vjekoslav Bakula i predsjednik županijske Vlade Zvonko Jurišić.

Ivan Kaleb | Ijubuski.info