FOTO  Mostar je bogatiji za jednu važnu izložbu koju možete pogledati u narednih tri tjedna, a tu su i drugi događaji

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

U ovom tjednu u okviru programa 'Mostarskog ljeta' održano je predstavljanje knjige 'Šta nakon sada?' 14-godišnje autorice Aldine Pinjić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radnja knjige je 10 godina poslije korone. Hana Šnajder je djevojka u mojoj knjizi koja priča kako je njoj bilo u vrijeme online škole i šta se dogodilo sa njenom mamom, jer je njen otac tukao njenu mamu. Njima nisam dala imena, niti sam navela gdje se to sve događa, jer to može biti svatko i može se dogoditi svugdje. Počela sam pisati, odnosno inspirirao me femicid, te psihijatrije pune mladih ljudi", istaknula je Pinjić.

Nakon ovog predstavljanja u Centru za kulturu, dan poslije u Narodnom pozorištu odigran je multimedijalni performans 'Hadžera'.

"Predstava 'Hadžera' koju je režirao Riad Ljutović, glumac Narodnog pozorišta Sarajevo, nastala je otprilike prije dvije godine. Ekipa na čelu sa Riadom i mojom malenkošću se odlučila napraviti jednu predstavu koja će čuvati sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici, ali i sve žrtve svih ratova u BiH, sa naglaskom na II svjetski rat i ovaj zadnji rat", rekao je između ostaloga glumac Armin Omerović.

U Institutu 'Yunus Emre' upriličena je vrlo značajna izložba 'Mostar u osmanlijskim spisima' autora H. Yildirim Aganoglua.

"Kao netko tko je dio Državnog arhiva Predsjedništva Republike Turske, radim u arhivu šireg formata koji sadrži 100 milijuna dokumenata odnosno pismenih zapisa koji govore o osmanskoj vladavini u 40 zemalja, htio sam da, od ukupno 23.000 dokumenata koji govore o BiH i ovom prostoru, a približno 2.300 dokumenata koji govore konkretno u Mostaru, pripremim 50-tak onih za koje se smatra da su najbitniji, da posebno simboliziraju vrijednost predstavljanja građanima Mostara prije svega", kazao je autor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo su dokumenti, spisi koji počinju od 1560. godine, a koji govore o mnogim temama, kao što su vojne teme, dokumenti koji govore o vlasti, o nekim preventivnim metodama sprječavanja širenja određenih zaraznih bolesti, određene odluke koje su donesene i određeni spisi od strane padišaha koji govore o vjerskim slobodama na ovim prostorima, dokumenti koji su ustvari odobrenja predstavnicima pravoslavne i katoličke crkve na ovim prostorima, koji garantiraju vjersku slobodu ...", kazao je Aganoglu. Izložbu svi zainteresirani mogu pogledati do 28. kolovoza radnim danima od 9 do 18 sati.

Također, u Narodnoj biblioteci - odjelu na Luci upriličeno je predstavljanje zbirke političkih eseja 'Razaranje Bosne' autora Jusufa Trbića.

"Knjiga govori o sadašnjem trenutku o Bosni, a zove se 'Razaranje Bosne'. Koje su to sile koje danas razaraju Bosnu? Eseji govore o nacionalizmu, kao jednoj otrovnoj ideologiji, zatim politici identiteta ili politikama identiteta. Riječ identitet je danas moderna, mada većina ljudi i ne zna točno šta to znači", istaknuo je autor.

Do kraja mjeseca svaku večer će biti upriličen poneki sadržaj. U spomen kući Džemal Bijedić u ponedjeljak u 20 sati bit će upriličena izložba fotografija 'Arheološko istraživanje u Cimu Muzeja Hercegovine 1966.-1970.' autora mr. Edina Mulovića.

U kulturnom centru Blagaj održat će se predstavljanje knjige (26.7. od 20 sati) 'Badžije - pobožne muslimanke' autorice Sabine Voloder - Strinić. Potom 27. srpnja od 20 sati u Centru za kulturu održat će se predstavljanje fotomonografije 'Radio Mostar' autora Sanela Kajana.

U četvrtak 28. srpnja  bit će predstavljen roman 'Ja sam' autora Damira Uzunovića. Predstavljanje će se održati u Narodnoj biblioteci na Luci od 20 sati. Dan poslije u Centru za kulturu od 20 sati bit će predstavljeni zbornici radova 'Uloga i značaj Husrev-bega u povijesti BiH' i 'Prijelomne godine BiH u prošlosti', te časopis 'Prilozi Instituta za povijest br. 50'.

Predstavljanje romana '28.6.1914.' autora Zlatka Topčića održat će se 30. srpnja od 20 sati u Narodnoj biblioteci na Luci. Posljednji sadržaj u ovom mjesecu bit će otvorenje izložbe slika i unikatnog nakita 'Mostaru i mostu s poštovanjem i ljubavlju' Mie i Adina Hebiba. Ovaj sadržaj će biti upriličen u Centru za kulturu Mostar. Ulaz na sve programe je besplatan.

Vezani članci