FOTO  Mostar je bogatiji za jednu važnu izložbu koju možete pogledati u narednih tri tjedna, a tu su i drugi događaji

Izložba Mostar u osmanskim dokumentima
Hercegovina.info

U ovom tjednu u okviru programa 'Mostarskog ljeta' održano je predstavljanje knjige 'Šta nakon sada?' 14-godišnje autorice Aldine Pinjić.

"Radnja knjige je 10 godina poslije korone. Hana Šnajder je djevojka u mojoj knjizi koja priča kako je njoj bilo u vrijeme online škole i šta se dogodilo sa njenom mamom, jer je njen otac tukao njenu mamu. Njima nisam dala imena, niti sam navela gdje se to sve događa, jer to može biti svatko i može se dogoditi svugdje. Počela sam pisati, odnosno inspirirao me femicid, te psihijatrije pune mladih ljudi", istaknula je Pinjić.

Nakon ovog predstavljanja u Centru za kulturu, dan poslije u Narodnom pozorištu odigran je multimedijalni performans 'Hadžera'.

"Predstava 'Hadžera' koju je režirao Riad Ljutović, glumac Narodnog pozorišta Sarajevo, nastala je otprilike prije dvije godine. Ekipa na čelu sa Riadom i mojom malenkošću se odlučila napraviti jednu predstavu koja će čuvati sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici, ali i sve žrtve svih ratova u BiH, sa naglaskom na II svjetski rat i ovaj zadnji rat", rekao je između ostaloga glumac Armin Omerović.

U Institutu 'Yunus Emre' upriličena je vrlo značajna izložba 'Mostar u osmanlijskim spisima' autora H. Yildirim Aganoglua.

"Kao netko tko je dio Državnog arhiva Predsjedništva Republike Turske, radim u arhivu šireg formata koji sadrži 100 milijuna dokumenata odnosno pismenih zapisa koji govore o osmanskoj vladavini u 40 zemalja, htio sam da, od ukupno 23.000 dokumenata koji govore o BiH i ovom prostoru, a približno 2.300 dokumenata koji govore konkretno u Mostaru, pripremim 50-tak onih za koje se smatra da su najbitniji, da posebno simboliziraju vrijednost predstavljanja građanima Mostara prije svega", kazao je autor.

Ovo su dokumenti, spisi koji počinju od 1560. godine, a koji govore o mnogim temama, kao što su vojne teme, dokumenti koji govore o vlasti, o nekim preventivnim metodama sprječavanja širenja određenih zaraznih bolesti, određene odluke koje su donesene i određeni spisi od strane padišaha koji govore o vjerskim slobodama na ovim prostorima, dokumenti koji su ustvari odobrenja predstavnicima pravoslavne i katoličke crkve na ovim prostorima, koji garantiraju vjersku slobodu ...", kazao je Aganoglu. Izložbu svi zainteresirani mogu pogledati do 28. kolovoza radnim danima od 9 do 18 sati.

Također, u Narodnoj biblioteci - odjelu na Luci upriličeno je predstavljanje zbirke političkih eseja 'Razaranje Bosne' autora Jusufa Trbića.

"Knjiga govori o sadašnjem trenutku o Bosni, a zove se 'Razaranje Bosne'. Koje su to sile koje danas razaraju Bosnu? Eseji govore o nacionalizmu, kao jednoj otrovnoj ideologiji, zatim politici identiteta ili politikama identiteta. Riječ identitet je danas moderna, mada većina ljudi i ne zna točno šta to znači", istaknuo je autor.

Do kraja mjeseca svaku večer će biti upriličen poneki sadržaj. U spomen kući Džemal Bijedić u ponedjeljak u 20 sati bit će upriličena izložba fotografija 'Arheološko istraživanje u Cimu Muzeja Hercegovine 1966.-1970.' autora mr. Edina Mulovića.

U kulturnom centru Blagaj održat će se predstavljanje knjige (26.7. od 20 sati) 'Badžije - pobožne muslimanke' autorice Sabine Voloder - Strinić. Potom 27. srpnja od 20 sati u Centru za kulturu održat će se predstavljanje fotomonografije 'Radio Mostar' autora Sanela Kajana.

U četvrtak 28. srpnja  bit će predstavljen roman 'Ja sam' autora Damira Uzunovića. Predstavljanje će se održati u Narodnoj biblioteci na Luci od 20 sati. Dan poslije u Centru za kulturu od 20 sati bit će predstavljeni zbornici radova 'Uloga i značaj Husrev-bega u povijesti BiH' i 'Prijelomne godine BiH u prošlosti', te časopis 'Prilozi Instituta za povijest br. 50'.

Predstavljanje romana '28.6.1914.' autora Zlatka Topčića održat će se 30. srpnja od 20 sati u Narodnoj biblioteci na Luci. Posljednji sadržaj u ovom mjesecu bit će otvorenje izložbe slika i unikatnog nakita 'Mostaru i mostu s poštovanjem i ljubavlju' Mie i Adina Hebiba. Ovaj sadržaj će biti upriličen u Centru za kulturu Mostar. Ulaz na sve programe je besplatan.