FOTO  NOVI SUPERHEROJI MOSTARA Stripom do zajedničke budućnosti

izložba strip
Hercegovina.info

Stripovi su oduvijek bili čaroban svijet složenih slika i riječi, gdje se mašta stapa s stvarnošću na jedinstven način. Međutim, oni nisu samo zabavni, već često nude i dublje poruke, potičući na promišljanje o životu. Kroz likove junaka i njihove avanture, stripovi često prenose važne životne lekcije o hrabrosti, prijateljstvu i suočavanju s izazovima.

Izložba radova sudionika i sudionica radionica u okviru projekta „Superjunaci zajedničke budućnosti Mostara“ dodatno je obogatila ionako živopisan pejzaž strip umjetnosti, a održala se u nedjelju 17. prosinca u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.

Radovi su obuhvatili raznolike teme, od velikih superherojskih avantura do suptilnih priča o svakodnevnim junacima koji čine različitost i zajedništvo grada Mostara. Posjetitelji su se mogli diviti različitim stilovima crtanja, raznolikim likovima i dubokim porukama koje su umjetnici prenosili kroz svoje radove. Ova izložba nije samo slavila strip kao vrstu umjetnosti, nego je i isticala snagu umjetničkog izraza kao sredstva povezivanja ljudi i promicanja razumijevanja među različitim zajednicama.

„Klub MoStrip – Mostar djeluje već nekih osam godina i ovo je jedan od većih projekata koje smo do sada radili. Imali smo do sada četiri tematske radionice i ovo je takoreći kruna tih radionica. Kroz četiri inspirativne tematske radionice, naši mladi umjetnici nisu samo usavršavali vještine crtanja i razvijali tehnike, već su sudjelovali i u dubokim diskusijama o relevantnim temama. Večeras, s ponosom predstavljamo rezultate njihove predanosti i kreativnosti. Pripremili smo također i nagrade za prva tri mjesta, međutim, radovi su bili toliko dobri da smo teško mogli izabrati one koji su bili najbolji. Tako da će svaki sudionik dobiti svoju „utješnu“ nagradu“, kazala je za Hercegovina.info Aida Zaklan Mašić, projektni menadžer kluba.

Prvo mjesto pripalo je Marti Radovan, drugo mjesto osvojio je Amani Fejzić i treće mjesto dijele Klara i Katja Kornelić.

„Na sve četiri radionice bilo je u prosjeku 15 do 20 sudionika, što je između 70 i 80 sudionika sveukupno“, pohvalila se. Tako velika zainteresiranost i entuzijazam samo svjedoče o potrebama zajednice za umjetničkim izrazom i kulturnim inicijativama.
 
Kako je Aida Zaklan Mašić u nekoliko navrata naglasila, projekt „Superjunaci zajedničke budućnosti Mostara – Super Mo“ posvećen je promicanju stripa kao izrazito vrijedne, nekomercijalne umjetnosti i medija. Kroz inovativne edukativne programe, radionice za mlade, te organizaciju strip festivala i opuštenih druženja, projekt donosi svjetlo u kreativni svijet strip umjetnosti. Međutim, kako saznajemo, ovo nije tek običan projekt; baš naprotiv, to je živa zajednica entuzijasta koji dijele ljubav prema stripovima i koji žele podijeliti tu strast s drugima. 

Izložba je otvorena još sutra, a može se pogledati u prostorijama Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.