JEDAN OD VJESNIKA PROLJEĆA Hercegovačke kuke brojni obožavaju, evo kolika im je trenutna cijena

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Već početkom ožujka u Hercegovini se pojavljuju prve kuke i traju gotovo do konca travnja. Ovo samoniklo jestivo bilje iz obitelji penjačica koje je odlično za čišćenje organizma od toksina koji se u našem tijelu nagomilavaju tijekom zime.  Kuke ili šparoge obje obiluju vitaminima A, C, K i E dobar je izvor vlakana zbog čega pozitivno djeluju na probavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi primjerci dosežu cijenu i do 30 KM po kilogramu, dok kasnije cijene variraju između 12 do 15 KM.

Mi smo pak danas provjerili njihovu cijenu u trgovinama voća i povrća u kojima su dostupne.

Tako ćete za jedan svežanj od 200 g izdvojiti 5 KM, odnosno 25 KM za kilogram jednog od "vjesnika proljeća". Iako ne baš jeftino, trgovci ističu kako je njihova cijena u Hrvatskoj više od duplo veća.

Prvi primjerci kuka nalaze se na južnim osunčanim obroncima gdje dnevne i večernje temperature zadržavaju veće vrijednosti.

Legenda o hercegovačkim kukama

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Katarina Kosača je bila supruga pretposljednjeg hrvatskog bosanskog kralja Stjepana Tomaša. Njezin otac je bio herceg Stjepan Vukčić Kosača, vladar srednjovjekovne Hercegovine, po čijoj tituli je Hercegovina i dobila ime. Nakon dolaska Turaka na ova područje, nakon smrti oca i muža te nakon sto su joj djecu odveli u Istanbul , kraljica Katarina je izbjegla prvo u Dubrovnik pa u Rim, a posjede prepisala u vlasništvo Svetoj stolici, kao vječni zavjet Bogu da vrati njenu voljenu zemlju i sinove u okrilje Crkve. Umrla je 25. listopada 1478. god., a sahranjena je, prema vlastitoj želji, u bazilici Santa Maria in Aracoeli u Rimu, gdje je često molila povjeravajući Bogu i Djevici Mariji sudbinu svoje djece i ljubljene Bosnei Hercegovine. Legenda kaže da svako proljeće, kad se oglase zvona crkve u Rimu gdje je pokopana neprežaljena vladarica „Kuke“ izbijaju u zemlji Hercegovoj na poseban način tako da zemlja Hercegova probuja milijunima malih kuka, koje rastu povijene njoj u čast kako bi vratile ljubav divnoj kraljici i pozdravljaju svoju neprežaljenu kraljicu, Katarinu Kotromanić Kosaču.

Vezani članci