Znanstvenici: Više djece, duža mladost!

Znanstvenici: Više djece, duža mladost!

Kanadski znanstvenici u radu objavljenom u časopisu PLOS One otkrivaju da žene s više djece imaju duže telomere od onih koje su rodile manje djece.

Telomeri su kapice na završetku svake zavojnice DNK i štite kromosome od oštećenja.

Svaki put kad se stanica replicira, telomeri se skrate. S vremenom postanu toliko kratki da više ne mogu štititi kromosome, ostavljajući ih ranjivima, zbog čega ljudske stanice stare i prestaju učinkovito funkcionirati.

Kanadski naučnici Pablo Nepomnaschy i Cindy Barha proveli su istraživanje među 75 žena iz gvatemalske provincije. U obzir su uzeli broj poroda u razdoblju između 2000. i 2013. godine. Na početku istraživanja, i na kraju - nakon 13 godina, izmjerili su dužinu njihovih telomera iz uzoraka sline.

Otkrili su da su žene s većim brojem potomaka 13 godina poslije imale dulje telomere od onih s manje djece. Rezultati su ostali isti i nakon što su u obzir uzeti njihova dob, životne navike i obiteljski prihodi.

"Naša analiza upućuje na to da veći broj djece možda usporava starenje stanica", napisali su znanstavnici.

Profesor Nepomnaschy misli da bi se to moglo objasniti povećanjem hormona estrogena u trudnoći. "Estrogen funkcionira kao moćan antioksidans koji štiti stanice od skraćivanja telomera", rekao je. Smatra i da bi u tome ulogu moglo imati društveno okruženje, budući da žene s više djece imaju i veću društvenu potporu obitelji i prijatelja. "Veća podrška rezultira povećanjem metaboličke energije koja služi za 'održavanje' tkiva i na taj način usporava starenje", dodaje Nepomnaschy.

Izvor: klix.ba