Žene su ujutro mrzovoljnije jer trebaju više sna

Znanstvenici su proučavali kvalitetu spavanja kod 210 osoba i otkrili da nakon podjednakog vremena provedenog u snu, žene ujutro pokazuju neprijateljskije i gnjevnije ponašanje u odnosu na muškarce.

Znanstvenici sa sveučilišta Duke u Sjevernoj Karolini kazali su da je razlika u hormonima razlog potrebe za duljim snom kod žena.

Prema stručnjacima, žene više trpe duševno i tjelesno ukoliko se ne naspavaju s obzirom na to da im je potrebno više sna kako bi održavale hormonalnu ravnotežu.

Voditelj istraživanja Edward Suarez kaže da istraživanje sugerira da loš san, koji se mjeri ukupnim brojem sati spavanja, vremenom provedenim u budnom stanju tijekom noći i, kao najvažnije, vremenu potrebnom osobi da utone u san, ima ozbiljnije posljedice za zdravlje žena nego mušakraca.

Utvrdili smo da je kod žena loš san povezaniji s visokim razinama psihološkog stresa, te snažnijim osjećajem neprijateljstva, depresije i ljutnje. Nasuprot tomu takvi osjećaji nisu posljedica istog stupnja poremećaja sna kod muškaraca.

Istraživanje je pokazalo i da je vjerojatnost da žene razviju srčane bolesti, depresiju i psihološke probleme zbog lošeg sna veća nego kod muškaraca.