Zašto žene zaspu dok gledaju filmove?

Znate ono, 20 minuta nakon što ste počeli gledati film, vaš dragi skuži da neko čudno piskutanje ne dolazi iz DVD playera. O da, ponovno ste zaspali! Radi li se o tome da niste zainteresirani za film jer ima premalo muškog mesa, preumorni ste od napornog dana na poslu ili ste se odlučili ponašati kao Pavlovljevi psi? Ili svemu zajedno?
Automatska reakcija
Sjećate se psihologije iz srednje i one priče o ruskom profesoru Pavlovu i njegovim psima? Dakle, psi su dobivali hranu uz zvonjavu zvona da bi nakon nekog vremena počeli sliniti samo na zvonjavu. Pavlov je to njihovo slinjenje 'na suho' nazvao uvjetnim refleksom ili naučenim odgovorom. Jednostavno, psi su znali da će svaki put kad čuju zvono dobiti hranu. U ovom slučaju, film je naše zvono, a san je naučeni odgovor.

'Umorne smo. Jako smo zaposlene, ne spavamo dovoljno i nastojimo se naspavati vikendim. I kada se ušuškamo na kauču pred telkom, opustimo se i postanemo pospane... Upravo taj čin može biti ključ da potonemo u san', kaže psihologinja Janet Kennedy koja je pokrenula sajt NYCSleepDoctor.com.

Jesu li žene umornije?
Jesu li žene neispavane i sklonije uvjetnom refleksu od muškaraca? Studija kaže 'da'. Žene provedu u prosjeku 27 sati tjedno na poslu i još 33 sata obavljajući kućanske poslove, dok muškarci provedu 41 sat na poslu i samo 12 aktivnih sati doma. Studija je pokazala da 10,6% žena i 10,2 posto muškaraca pati od 'znatnog umora', a vjerojatnije je da će se na njega žaliti žene nego muškarci.

Da da, reći ćete da svi već znamo da žene rade više od muškaraca. Ali eto, protiv činjenica se ne može... Pa neka nam netko zamjera što smo opet zaspale pred televizorom!

Muški svijet


Pretpostavka je da naše stanje nesvjestice ima barem djelomične veze sa sadržajem onoga što se prikazuje. Nije isto gledate li chick flick, novi akcić ili dokumentarac. Pogodite samo na što će se frajeri onesvijestiti već nakon deset minuta!

Crtačica stripova Alison Bechdel popularizirala je 80-ih tzv. Bechdel test koji postavlja samo tri pitanja o nekom filmu:Uključuje li film barem dva ženska lika? Razgovaraju li jedna s drugom? Razgovaraju li o bilo čemu, osim o muškarcima?

Da ne bi bilo zabune, ovo uopće nije šala. Provedeno je istraživanje u kojem su nasumice izabrana 122 filma. Veći postotak ženskih nego muških likova je prikazan u seksi, utegnutoj i privlačnoj odjeći (24% vs. 4%). Također, veća je vjerojatnost da će žene biti fizički atraktivnije od svojih muških kolega (14% vs. 3.6%) ili prikazane s malo gole kože na strateškim mjestima (18,5% vs. 5,6%). Kao da sve to nije dovoljno, u filmovima viši postotak žena nego muškaraca ima ispod 21 godinu (20,5% vs. 12,5%).

Uopće ne sumnjamo da je dečkima pravi gušt gledati polugole curke koje mašu sisama i guzicama na ekranu , no kada bi igra bila malo poštenija, i same bismo dulje zadržale oko na ekranu.

A kad se već igramo postocima i brojčicama, samo 7% redatelja, 13% scenarista i 20% producenata čine žene! Odnos je 4.88 muškaraca na jednu ženu u ključnim produkcijskim poslovima. Savjet dečkima - kako nas održati budnima? Izaberite neki film koji je snimila ili napisala žena (a da nije prvi dio Sumraka!)

Ostali faktori
'Ako partneri konzumiraju istu količinu pića tijekom večere te potom sjednu da bi gledali film, alkohol će više utjecati na žene', izjavila je psihologinja Kennedy. Dakle, jedan od prijedloga je izbjegavanje alkohola.

Za ubijanje oka možemo okriviti i uobičajenu mračnu rasvjetu, kakva je i prigodna za gledanje filmova. No da biste izbjegli slinjenje po partneru, ostavite koje svjetlo više upaljeno.

Savjeti
Ako ste ustali rano ujutro i imali naporan dan, bit će vam teško ići spavati kasnije od uobičajenog da biste gledali film. Počnite gledati film ranije navečer.
Dogovorite se za intimnu filmsku večer u subotu navečer umjesto u petak, pogotovo ako znate da ste cijeli petak radili i da ćete u subotu odspavati duže.
A ako se već uhvatite da vam se oči za vrijeme filma sklapaju, stisnite pauzu, umijte se hladnom vodom i popijte nešto s kofeinom ili svježe iscjeđen sok.
Nemojte gledati film u ležećem položaju, radije odaberite polusjedeći. Nije neka mudrost, zar ne?

I još samo savjet dečkima - budite džentlmeni i pustite nas da spavamo. Još bolje, ne bi li bilo totalno romantično da nas odnesete u sobu i pokrijete dekicom? Kao pravi pravcati princ na bijelom konju!

Kakva su vaša iskustva s gledanjem filma doma u dvoje? Tko je budan, a tko spava?

Autor: anela

izvor: neon.hr