Zašto su žene sklonije debljanju?

Činjenica je da žene češće vode bitku s kilogramima, a znanstvenici sada tvrde da kada muškarci odluče skinuti koji kilogram viška čine to puno uspješnije od žena. Razlog tome stručnjaci pronalaze u psihičkoj i fizičkoj razlici između muškaraca i žena, piše tportal.hr.

'Iako su upravo žene te koje češće odlaze na dijete, muškarci su puno uspješniji u mršavljenju. Razlog pronalazimo u tome što su muškarci praktičniji i više orijentirani cilju te lakše ostaju fokusirani na to bez obzira na utjecaj okoline,' tvrdi britanski doktor James Stubbs iz centra za mršavljenje Slimming World.

Stalno prakticiranje dijeta, kojemu su sklonije žene također pridonosi razlici u gubljenju kilograma između muškarca i žena. 'Muškarci na dijetu gledaju kao na samo jedan period života, dok žene nerijetko dijetu i gubitak kilograma prihvaćaju kao stil života,' tvrdi Jane Michell nutricionistička savjetnica.

Za razliku od muškaraca, žene su neprestano na dijeti i nastoje istopiti suvišne kilograme. Najveći broj žena razvija strategiju dijete prije odlaska na godišnji odmor te češće isprobavaju najnovije vrste dijeta koje su tog trenutka u modi.

Muškarci pak nisu skloni neprestanom prakticiranju dijeta, već kada odluče smršavjeti to i učine. 'Kada muškarci odluče prakticirati dijetu, potpuno se posvete tome i sigurni su uspjeh te vrlo optimistični. Zbog isprobavanja različitih načina mršavljenja koji nisu pokazali značajne rezultate, žene su već i prije dijete vrlo pesimistične i smatraju da neće uspjeti, a upravo će zbog takvoga stava i izgubiti bitku s kilogramima,' tvrdi Jane Michell.

Osim psiholoških razlika, za uspješnije gubljenje kilograma muškaraca odgovorni su i hormoni, oblik tijela te postotak masnoga tkiva. Tako su muški hormon testosteron i ženski hormon estrogen odgovorni za distribuciju masnoća tijekom puberteta što se nastavlja tijekom cijeloga života.

'Žene poprimaju oblik kruške te im se masno tkivo nakuplja u području bokova, dok se muškarci masno tkivo nalazi uglavnom na području oko trbuha te ga je znatno lakše istopiti tjelovježbom, Osim toga, estrogen potiče nakupljanje masnoga tkiva, dok muškarci imaju više mišićnog tkiva i brži metabolizam te lakše tope kalorije,' tvrdi doktor Philip McTernan.

Žene isto tako imaju i veći postotak masnoga tkiva. Tako muškarci imaju između 9 i 18 posto masnoga tkiva, a žene između 20 i 30 posto. Razlog tome leži u dalekoj prošlosti kada su muškarci bili lovci, a žena je imala važnu ulogu reprodukcije za koju je masno tkivo bilo presudno.