Vitamin D ublažava menstrualne bolove

Menstrualni bolovi
Menstrualni bolovi
... ili kurama hormonskim kontracepcijskim pilulama, ali takvi tretmani imaju nuspojave i nisu dugotrajno rješenjejavlja Reuters.

Na sreću, znanstvenici su otkrili da vitamin D3 može ublažiti menstrualnu bol umanjujući upalne procese u tijelu, a pošto djeluje na duge staze ima potencijala da u budućnosti zamijeni tablete protiv bolova i kontracepcijske pilule.

No, postoji kvaka. Da bi bio djelotvoran potrebne su gigantske doze, preko 300 tisuća međunarodnih jedinica (IU) vitamina D, a to može biti štetno za organizam.

- Naša studija sugerira da vitamin D može imati ulogu u ublažavanju menstrualnih grčeva, no za sada ne preporučam uzimanje tako velikih doza - rekla je dr. Joann Manson, liječnica u bolnici za ženske bolesti u Bostonu, prenosi Metro-portal.

Studija je provedena u Italiji na uzorku od 40 žena koje su patile od bolnih mjesečnica te su u krvi imale nisku koncentraciju vitamina D. Polovica ispitanica dobivalo je 300 tisuća IU vitamina D3 dok su ostale dobivale neaktivnu tekućinu, odnosno placebo.

Nakon dva mjeseca, žene koje su bile na vitaminima ocijenile su da im se bol smanjila za 2.3 boda na skali od 0 do 10 te pritom nisu konzumirale analgetike. S druge strane, 40 posto ispitanica koje su uzimale placebo prijavile su da im se bol nije smanjila unatoč tome što su uzimale i tablete protiv bolova.

Velike doze vitamina D znaju biti opasne, primjerice, australsko istraživanje pokazalo je da starije žene koje konzumiraju oko 500 tisuća IU-a vitamina godišnje imaju veći rizik od padova i fraktura.

Stoga znanstvenici preporučaju da djevojke i žene koje pate od bolnih mjesečnica pokušaju kombinirati analgetike s umjerenom konzumacijom vitamina D - od tisuću do dvije tisuće IU-a dnevno.

- Mislim da bi bilo razborito da žene koje imaju snažne menstrualne grčeva probaju umjerene doze vitamina D i vide da li će im to pomoći, no nemojte pretjerivati sa konzumacijom i držite se preporučenih dnevnih doza - kaže dr. Manson.