Što trebate znati o sindromu policističnih jajnika?

Još uvijek se ne zna točan uzrok nastajanja policističnih jajnika, ali znamo da u pozadini svega stoje androgeni hormoni.

 Radi se o mnoštvu malih cista koje se najčešće nalaze na vanjskim rubovima jajnika. Iako nije poznat točan uzrok nastajanja policističnih jajnika, smatra se da su hormoni jedni od krivaca.

Jedan od uzroka razvoja sindroma policističnih jajnika je višak androgenih hormona koje luče nadbubrežne i spolne žlijezde (kod žena - jajnici), a koji su pak potrebni za proizvodnju hormona estrogena. Ako dođe do poremećaja u lučenju androgenih hormona, dolazi i do poremećaja u proizvodnji estrogena. Na žalost, mnoge žene od svoje adolescentske dobi imaju problema s policističnim jajnicima što se manifestira produljenim i neredovitim menstrualnim ciklusima, problemima s pojačanom dlakavošću i aknama, prevelikom tjelesnom težinom i tako dalje. Treba imati na umu da neke žene cijeli svoj reproduktivni vijek žive bez imalo ili vrlo malo komplikacija uzrokovanih policističnim jajnicima, druge od samog početka imaju probleme i komplikacije, a treće tek s vremenom počinju pokazivati simptome.

Najočitiji simptomi

Poremećaj menstruacijskog ciklusa - ovo je jedna od najčešćih karakteristika. Najčešće se radi o menstruacijskim ciklusima koji su dulji od 35 dana ili pak menstruacija izostaje i po nekoliko mjeseci, obilnim i dugim ili kratkim i prelaganim krvarenjima.

Višak androgenih hormona - androgeni hormoni zaslužni su ne samo za proizvodnju ženskog hormona estrogena, nego i testosterona koji se smatra muškim hormonom jer je zaslužan za glavna muška obilježja, dlakavost i dublji glas. No, problem je kada kod žene nastane višak testosterona te može doći do rasta brade na licu i općenito pretjerane tjelesne dlakavosti, pojave akni te ćelavosti (androgene alopecije).

Mogući uzroci

O kojem god od nabrojanih simptoma se radilo, zasigurno trebate napraviti ginekološki pregled jer, kako smo već naglasili, rano dijagnosticiranje može spriječiti mnogo veće i trajne posljedice.
Ako sumnjate da imate problema s policističnim jajnicima ili već imate dijagnosticiran sindrom policističnih jajnika, uzrok može biti povezan s:

Prevelike količine inzulina - mogu povećati razinu androgenih hormona u jajnicima;
Nasljedne karakteristike - ako vaša mama, baka ili sestra imaju sindrom policističnih jajnika, veće su šanse da ćete i vi imati;
Abnormalni fetalni razvoj - neka su istraživanja pokazala da prevelika izloženost fetusa muškim hormonima može trajno spriječiti „normalne" gene da rade na način na koji bi trebali što pak može uzrokovati razne poremećaje tijekom života. Istraživanja su još u tijeku;
Tinjajuće upale - bijela krvna zrnca u organizmu prvenstveno služe kako bi zaštita organizam od različitih bolesti i infekcija.

Današnji stil života, loša prehrana i premalo kretanja, stres i slično mogu u organizmu uzrokovati različite tinjajuće upale koje cijelo vrijeme aktiviraju bijela krvna zrnca i iscrpljuju organizam. Kada u tijelu neprestano postoje upalni procesi, bijela krvna zrnca proizvode tvari koje mogu uzrokovati otpornost prema inzulinu i nakupljanje kolesterola u krvnim žilama. Zanimljivo je spomenuti da je sindrom policističnih jajnika povezan s tim tinjajućim upalama.


Sindrom policističnih jajnika najčešće je povezan i s ovim zdravstvenim problemima iako je i pretjerana tjelesna težina jedan od faktora:

1. dijabetes - tip 2;
2. visoki krvni tlak;
3. povišene razine kolesterola i lipida kao što su trigliceridi ili snižene količine lipoproteina velike gustoće;
4. povećane količine C-reaktivnog proteina;
5. nealkoholni steatohepatitis ili sindrom masne jetre - bolest jetre koja je nastala prevelikim nakupljanjem masnoća u jetri;
6. apnea - poremećaj spavanja;
7. abnormalna menstrualna i međumenstrualna krvarenja;
8. rak endometrija - nastaje zbog izloženosti velikim količinama estrogena;
9. gestacijski dijabetes i povišeni krvni tlak u trudnoći.

Pristup liječenju

Svim nabrojenim zdravstvenim problemima, koji mogu i ne moraju biti praćeni sindromom policističnih jajnika, treba pristupiti vrlo ozbiljno, a o pravilnom liječenju će se pobrinuti vaš liječnik opće prakse i specijalisti za određeno područje. Sindrom policističnih jajnika pripada u područje ginekologije pa će se tako na redovitim ginekološkim pregledima utvrđivati koji će biti daljnji postupci u kontroliranju i liječenju.

Regulacija menstruacijskog ciklusa - ako ne pokušavate zatrudnjeti, liječnik će vam vjerojatno preporučiti kontracepcijske pilule koje sadrže kombinaciju sintetičkog estrogena i progesterona. Oni smanjuju proizvodnju androgenih hormona i oslobađaju vaše tijelo od prirodnog estrogena. To smanjuje rizik od endometrijskog raka te ublažuje i sprečava abnormalna krvarenja.
Postoji i alternativa kao što je uzimanje drugih hormona i lijekova, no oni ovise o procjeni vašeg stanja od strane samog ginekologa.

Pomoć u ovulaciji - ako pokušavate zatrudnjeti, možda će vam trebati pomoć lijekova, odnosno antiestrogen lijekova koje uzimate u prvom dijelu ciklusa. Tu su naravno i drugi lijekovi koji mogu pomoći u ovulaciji te na kraju injekcije hormona.

Smanjenje pretjerane dlakavosti - u blažim slučajevima liječnik može preporučiti kontracepcijske pilule koje smanjuju razine androgenih hormona ili pak neke druge lijekove koji blokiraju utjecaj androgenih hormona na kožu, no radi se o vrlo jakim tabletama koje u slučaju trudnoće mogu izazvati deformacije fetusa.

Operacija - kod žena koje žele zatrudnjeti, a ne pomažu im nikakvi lijekovi, opcija je laparoskopska operacija jajnika. No, nisu sve žene kandidatkinje za takvu operaciju.
Koja se žena može podvrgnuti toj operaciji, utvrđuje ginekolog.

Ova bi operacija trebala omogućiti ovulaciju, a time i trudnoću.

Izvor: zena.hr