Savršene i jednostavne vježbe za čvrstu guzu!

Bila ona mala, prćasta ili ponešto veća - čvrsta i zategnuta guza je moguća u svim veličinama i oblicima. Za razliku od nekih kompliciranih vježbi za druge dijelove tijela, za guzu iz snova, potrebno je tek redovno izvoditi par učinkovitih i posve jednostavnih vježbi. Spremne?

Čučnjevi
Stojite na nogama koje su u ravnini s vašim ramenima. Ispravite leđa, ruke ispružite ispred sebe, a ramena zabacite prema nazad. Tokom vježbanja možete koristiti i utege. Krenite u čučanj, pazeći pri tome da vaša koljena ne prelaze vaše nožne prste. Težina tijela je na petama, a pomoći će vam ako svoje nožne prste polagano podignete u zrak. Tokom izvođenja čučnjeva blago se nagnite prema naprijed. Napravite tri serije po osam ponavljanja.

Iskoraci
Nogama stojite čvrsto na podu, ramena su ravna, a prilikom iskoraka prema naprijed pripazite da koljeno ne prelazi nožne prste. Većina težine vašeg tijela usmjerena je prema prednjoj nozi koja izvodi iskorak. Savijajući obje noge spuštate se prema podu na način da koljeno zadnje noge dotiče pod. Vratite se u početni položaj. Ponovite tri serije po osam ponavljanja na svaku nogu.

Podizanje guze
Lezite na prostirku na podu, savijte noge, a ruke ispružite uz tijelo. Stežući mišiće stražnjice podižete guzu i kukove u zrak. Zadržite poziciju i lagano spustite tijelo. Napravite tri serije po osam ponavljanja, a svaki put zadržite poziciju kratko vrijeme. Dodatno možete koristiti i malu loptu za pilates koju stavite između koljena i pri svakom podizanju stražnjice ujedno stišćete i loptu.

Podizanje noge
Na prostirku ste naslonjeni laktovima i savijenim nogama pod pravim kutom. Pogled je usmjeren prema prostirci. Jednu nogu podignite blago s prostirke i ravnajući je podižite u zrak. Ponovite u tri serije po osam ponavljanja. Napravite istu vježbu samo ovaj put nogu držite savijenu pod pravim kutom. Ponovite vježbe za drugu nogu.

Na prsima
Lezite cijelim tijelom na prostirku, ruke su savijene, a dlanovi su kod vaše brade. Pogled je usmjeren prema prostirci. Noge su u produžetku tijela te su blago savijene. Podignite zajedno noge u zrak. To nije velik pokret, potrebno je da osjetite stezanje mišića stražnjice. Kako biste pojačali ovu vježbu, možete koristiti veliku pilates loptu. Ponovite tri serije po osam vježbi.
Budi.in