Osam stvari koje ne bi trebali govoriti majkama s jednim djetetom

... intimna pitanja vezana za tu temu. Postoji nekoliko izjava koje većina majki s jednim djetetom ne želi čuti i pitanja na koja ne žele dati dogovor, a donosi ih Yahoo News.

1. 'Kada ćete imati drugo dijete?'

Ovo nije u redu iz nekoliko razloga. Možda žena ne želi još jedno dijete. Možda očajnički želi imati još djece, a ne može. Možda je trenutačno trudna i ne želi tu vijest još podijeliti ni s kim. Možda je tek imala spontani pobačaj...

2. 'Oh, ti ne znaš jer još nemaš drugo dijete.'

Jedno je dijete, piše autorica, dovoljno da se zna kako je to biti majka i s kakvim se sve izazovima majke susreću bez obzira na to koliko djece ima.

3. 'Tako ste sretni što možete (nešto) jer imate samo jedno dijete'.

Majka koja ima jedno dijete ne provodi dane ispijajući kave s prijateljicama, gledajući sapunice... Takvom se izjavom zamjenjuje jedno dijete s nijednim. I majke s jednim djetetom moraju mijenjati pelene, pročitati slikovnicu 50 puta prije nego dijete zaspe, preživjeti dan iako proteklu noć nije spavala, ići na dječje rođendanske zabave...

4. 'Svako dijete treba brata ili sestru'

Ako žena ne želi više djece ne slaže se s tom izjavom. Dijete koje nema brata ili sestru, zasigurno neće zbog toga postati masovni ubojica ili imati nesretno djetinjstvo. Ali, ako se žena slaže s tom izjavom, a iz nekog razloga ne može imati više djece, upravo ste izazvali da se osjeća još lošije zbog toga.

5. 'Lako je tebi održati liniju. Ti si bila trudna samo jednom.'

Pravilna ishrana i vježbanje jedini su razlozi zbog kojih ljudi izgledaju vitko i u formi.

6. 'Tako je teško s troje djece'

Za one majke koje ostaju kod kuće s troje djece 24 sata dnevno ili rade, pa dolaze kući svojoj djeci, sigurno je tako. Ali ako majkama s jednim djetetom to želite reći u sljedećim situacijama, radije nemojte.

a) Kada se susretnete s majkom jednog djeteta u restoranu dok ga pokušava nahraniti, a dijete odbija hranu, a vi ste došli sami na ručak s prijateljicom.

b) Kada susretnete majku jednog djeteta dok se bori s teškim kolicima u kojima sjedi ili leži dijete, a vi uživate u slobodnom vremenu jer ste djecu ostavili u školi ili vrtiću.

c) Tek nakon što ste joj ispričali da odlazite na odmor sami sa suprugom, a ona niti jedan dan nije provela bez svog djeteta.

7. 'Ne želiš li djevojčicu/dječaka?'

To je gotovo isto kao prvo, samo još gore. Ovim se stječe dojam da spol djeteta koje ima majka s jednim djetetom kojoj se obraćate nije dovoljno važan.

8. 'Pokušavate li imati djece?'

To je kao da ženu pitate: Seksate li se?