Novo otkriće o urinu kod žena pobija teoriju u koju se cijelo vrijeme vjerovalo

urin

Naime, otkrili su kako urin kod žena nije sterilan jer sadrži mnoštvo bakterija koje se nalaze između vagine i mjehura. Ovi dokazi pobijaju vjerovanje kako su mjehur i mokraća bez bakterija, osim, naravno, uslijed bolesti.

- Sada znamo da urin nije sterilan, došli smo do novih saznanja o mjehuru - kaže voditelj istraživanja dr. Alan Wolfe. Istraživački tim se nada kako će ovo istraživanje pomoći pri boljoj dijagnozi infekcija urinarnog trakta i drugih poremećaja, piše Daily Mail.

Istraživanje je provedeno na Sveučilištu Loyola u Chicagu gdje su uspoređivali gene 149 bakterijskih sojeva od 77 žena. Otkrili su da je bakterijska mikrobiota - bakterijska zajednica unutar tijela - slična u mjehuru i vagini, ali ne i u probavnom traktu.

Zbog toga su došli do zaključka kako bakterije između ova dva organa putuju sigurno preko urina. Prije se vjerovalo kako je urin sterilan kod zdravih žena te da se bakterije u njemu mogu pronaći jedino prilikom infekcija.

- Sada kada znamo da urin nije sterilan, moramo reevaluirati sve što smo dosad mislili da znamo i mjehuru i sve što smo radili - kaže dr. Wolfe.