Da je frajer biti lako, frajer bi bio svatko...

kauboj
kauboj

Kad se spomene inkontinencija, mnogi odmah pomisle kako je to isključivo ženski problem. No, tome ipak nije tako. Istina je da je kod žena dva puta češća, međutim svaki četvrti muškarac iznad 40 godine* također može doživjeti neki oblik istjecanja urina, piše zivim.hr.

Ipak, što zbog srama, što zbog uvjerenja i želje da će proći "sama od sebe", muškarci za razliku od žena nisu skloni potražiti stručnu pomoć čak i kad stvari postanu ozbiljne. A htjeli priznati ili ne, problem imaju i on neće samo tako nestati, a pogotovo zato što im godine ne idu u prilog.

Što je to urinarna inkontinencija?
Urinarna inkontinencija je nekontrolirano ispuštanje mokraće. Razlikujemo urgentnu, kombiniranu, stresnu, preljevnu, funkcionalnu i psihogenu inkontinenciju te kapanje nakon mokrenja. Od vrste do vrste razlikuju se i simptomi koji su do nje doveli.

Kap po kap mokraće polako ostavlja trag kako na našoj odjeći, tako i na našoj koži, a upravo koža s godinama postaje sve osjetljivija te tako i sklonija oboljenjima. Upravo zbog inkontinencije poželjet ćete svaki puta kad vam mjehur "otkaže poslušnost" otrčati pod tuš.

Od svrbeža, preko boli, do dekubitusa

I to je sasvim u redu, no ne zaboravimo kako često pranje sapunom i vodom isušuje kožu što postupno dovodi do iritacija u obliku svrbeža, infekcija, pa i boli. Također treba naglasiti kako u slučaju inkontinencije može doći do inkontinencijskog dermatitisa i dekubitusa.

Stoga, osim što bi bilo dobro da potražite stručnu pomoć, bilo bi dobro da posegnete i za inkontinencijskim štitnicima koji će smanjiti nelagodu koju uzrokuje nekontrolirano istjecanje mokraće. Danas na tržištu postoje posebno tanki, pa tako i diskretni ulošci koji se jednostavno apliciraju na muško donje rublje. Osim što upijaju mokraću, suzbijaju neugodne mirise te ih jednostavno mogužete zamijeniti kad god poželite.

Simptomi koje ne biste trebali ignorirati:

Smanjeni mlaz
Napinjanje tijekom mokrenja
Kapanje mokraće nakon mokrenja
Pritisak pri istjecanju tek dvije, tri kapi mokraće
Učestala potreba mokrenja noću