Menstruacija i ljetovanje: Pet odgovora na najvažnija pitanja

menstruacija

Ginekologinja dr. Silva Babić i ginekolog dr. Igor Lončar odgovorili su nam na pet najvažnijih i najčešćih pitanja o menstruaciji i ljetovanju, piše portal Zadovoljna.hr.

1. Smijem li se kupati prve dane menstruacije?

Ako žena ima uredan ciklus i blaga krvarenja kupati se može već prvi dan, ali umjereno, kratko i uz tampon. Tampon se treba mijenjati svaki put nakon izlaska iz vode. Ako su krvarenja jača i obilnija ipak bi bilo preporučljivo pričekati dan do dva. Kupanje u grijanim bazenima može dodatno pojačati krvarenje.

2. Smijem li se sunčati tijekom menstruacije?

Sunčanje tijekom najtoplijeg dijela dana, kao i sjedenje na vrućem kamenu uvijek bi trebalo izbjegavati. No, u kasnim poslijepodnevnim satima, kada je sunce slabije sunčanje je dozvoljeno samo ako imate oskudniju mjesečnicu. Izuzetci su osjetljivije žene s jakim i nepravilnim krvarenjima. One bi svakako trebale izbjegavati boravak na direktnom suncu.

3. Što moram napraviti nakon godišnjeg odmora?

Nakon što se vratite s mora/rijeke/jezera preporučuje se upotreba vaginaleta s probiotikom radi normalizacije vaginalne flore. U slučaju pojave promijenjenog, obilnijeg iscjetka, uz svrbež, peckanje ili neugodan miris, preporučuje se pregled kod ginekologa. Promjena sredine može poremetiti ciklus, a kupanje, mokar kupaći i sjedenje na javnim površinama u gaćicama može izazvati upalu, te gljivična ili bakterijska oboljenja koja treba liječiti.

4. Koliko je pametno koristiti metodu odgađanja menstruacije za bezbrižnije ljetovanje? 

- U rijetkim situacijama može se preporučiti neka od metoda odgađanja menstruacije. Kod žena koje uzimaju hormonsku oralnu kontracepciju (antibaby pilule) to je lakše izvedivo, dok je u prirodnom menstrualnom ciklusu potrebno kroz više dana davati tablete radi nadoknađivanja hormona, kako ne bi došlo do krvarenja - ističe dr. Silva Babić.

5. Može li voda biti prehladna ili pretopla za kupanje tijekom menstruacije?

Hladna voda općenito može naštetiti ženskim spolnim organima u smislu prehlade i posljedične upale u području jajnika, te aktivacije boli na mjestu ranije preboljele upale, a pogoduje i urinarnim infekcijama. Topla voda izaziva vazodilataciju - širenje krvnih žila u čitavom tijelu, pa tako i u maternici što za posljedicu može imati obilnije krvarenje.