Kako odvojiti privatni život od poslovnog

U današnje vrijeme vrlo je teško odvojiti privatni život od posla, ponajprije jer većinu dana, na žalost, ne provodimo s obitelji nego na radnom mjestu, pa svoje poslovne obaveze nerijetko moramo kombinirati s onim obiteljskim. No, kada osobni problemi kao što su obiteljske krize, emocionalni stresovi, bolest, pa čak i seksualna orijentacija počinju smetati vašem poslu, to može postati veliki problem. Zbog toga, većina poslovnih stručnjaka savjetuje da svoj poslovni život pokušate držati podalje od privatnog života, jer uz osobne probleme, sigurno ne želite imati poslovne probleme.

Evo nekoliko savjeta, kako privatni život držati podalje od poslovnog.

Ne dijelite previše informacija sa svojim kolegama

Kaže se da je prevencija najbolji lijek, pa tako i u ovom slučaju što se tiče dijeljenja privatnih informacija. Naime, vaše kolege i nadređeni će znati o vašem privatnom životu toliko koliko im vi kažete. Naravno, uvijek postoje tračevi, ali ako im vi nećete dati povoda da se šire, vjerojatno se to neće dogoditi. Naučite kako zadržavati osobne tajne.
Naravno, ako se dobro slažete s kolegama s kojima provodite pet dana u tjednu po najmanje osam sati na dan, oni postanu prijatelji, a poslovno okruženje druga obitelj. No, kada svojoj bliskoj kolegici ili prijateljici s kojom radite na poslu kažete neku tajnu koju ne želite da svi saznaju, morate shvatiti da vi tu osobu na neki način i opterećujete tom svojom tajnom. Pokušajte pronaći tu granicu.

Stavite svoju narav i ljutnju pod kontrolu

Kao što ne sja sunce svako jutro, tako niti mi svaki dan ne možemo biti savršene volje i svatko se s vremena na vrijeme naljuti. Većina ljudi je vrlo kratka na „okidaču" što se tiče ljutnje, no na poslu je ključno da pokušate svoju narav, bez obzira na probleme držati pod kontrolom, jer vaša reakcija će vjerojatno biti pretjerana, što će vam se na kraju samo obiti u glavu. Osim toga možda ćete uvrijediti nekog ili mu povrijediti osjećaje, što sigurno ne želite.
Pokušajte osobne probleme ostaviti kod kuće i isto tako probleme na poslu ostaviti na poslu. Možda je to lakše reći nego učiniti, ali sa samodisciplinom, to je do određene mjere moguće.

„Izaći iz ormara" ili ne, pitanje je sad

Ako ste homoseksualne ili biseksualne orijentacije, ili pak ste promijenili spol, sigurno se nameće pitanje hoćete li tu informaciju podijeliti sa svojim kolegama.Većina osoba donosi tu odluku na temelju odnosa sa svojim kolegama i procjene kako bi oni reagirali, odnosno bi li se vaš položaj na poslu promijenio s obzirom na vaše priznanje. Poznato je da je diskriminacija na bilo kojem području zabranjena Ustavom, no na žalost, tradicionalna zemlja i male zatvorene sredine u kojima se ne tolerira bilo kakva različitost, otežavaju situaciju ljudima koji se razlikuju od drugih.

Prevladavanje sramežljivosti

Sramežljivost može itekako utjecati na razvoj vaše karijere i uspješnost, posebno u današnje vrijeme kada zadržati posao nije niti malo lak zadatak. Većina osoba s vremenom prevlada sramežljivost i nakon toga njihova karijera ide uzlaznom putanjom.

Smrt kolege

Na žalost, većina nas prije ili kasnije će se susresti sa smrću kolege, što će imati utjecaj na sve ljude s kojima je ta osoba radila. Sve će to pogoditi i na osobnoj razini, ali i na poslovnoj. Naime, kada vam se dogodi smrt u privatnom životu, posao može biti mjesto gdje ćete moći zaboraviti na tugu i gubitak, ali kada se dogodi smrt kolege, njega ćete se sjetiti kada dođete na posao.

Pobijedite iscrpljenost

Strah za gubitkom posla, neprestani pritisci, stres mogu dovesti do fizičke i psihičke iscrpljenosti na poslu, što može dovesti do ozbiljnih psihičkih problema. Prije nego što se dogodi pucanje po šavovima, poduzmite nešto po tom pitanju.

Ozbiljna bolest

Oboljeli ste od teške bolesti, a za ozdravljenje koje je više ili manje izvjesno trebati će vam vremena, što znači i odsutnost s posla. Ako je to slučaj, podijelite tu informaciju sa svojim kolegama, a hoćete li iznositi detalje, to je vaša odluka. Od većine kolega vjerojatno ćete dobiti podršku, koja će vjerojatno izostati ako tu informaciju ne podijelite s njima ili ako o vašem stanju saznaju od treće osobe.

Rad s invaliditetom

Vaš hendikep ne bi vas smio sprečavati u razvoju vaše karijere, jer samo vi i vaš liječnik vam možete reći koja su vaša ograničenja, što znači da vašem nadređenom, pa tako niti kolegama ne trebate govoriti iznositi detalje, osim ako to ne podrazumijeva određene prilagodbe radnog mjesta.

Najava trudnoće

Prije nego što razglasite na sva zvona da ste trudni, raspitajte se kako će to utjecati na vaš posao te hoće li biti pritisaka na vas o tome kada planirate povratak na posao. Naravno, da sretnu vijest nećete moći dugo zadržati za sebe, ali ako želite imati još nekoliko mjeseci mira, nemojte požurivati s tom najavom.

izvor: zena.hr