Jesu li zdravije cipele na visoku ili nisku petu

zanimljivosti, cipele, cipele, peta, zdravlje, hod, seksualnost, koraci, pete, žena, moć, štikle, cipele, žene, obuća, probanje, žene, pete, štikle, štikle, djevojke, mostarac, bez dlake na jeziku, hercegovke, sponzoruše, Mostar, napad, Valentinovo, mostarka, pete, Suhe pete, cipele, Mostar, djevojačka večer, Ivan Vrljić, sponzoruše, sponzoruša, cipele, ples, pete
Poznato je da moda i udobnost često ne idu zajedno, što su nas još naučili dok smo bile djevojčice uz uzrečicu „Za ljepotu je potrebno sve pretrpjeti". To se posebno odnosi na ženske cipele koje ove sezone probijaju visinske rekorde. Upravo te cipele, koje izgledaju najženstvenije najčešće mogu izazvati lakša i teža oštećenja i povrede nogu.

Postoje dvije vrste žena, ona koja svakodnevno nosi cipele na petu, a vrlo rijetko niske cipele i osobe koje nose ravne cipele, a samo u iznimnim prilikama cipele na petu. Naravno, nitko ne kaže da, bez obzira na preferencije, trebate se odreći svojeg stila u potpunosti, no s malim kompromisima možete učiniti mnogo dobra za zdravlje nogu i kralježnice i uživati u udobnosti.

Kada odabiremo svoju obuću, najčešće kupujemo cipele koje nam izgledaju najljepše i koje su najmodernije. Naravno, u tome nema ništa loše, tako dugo dok ne riskiramo ozlijede stopala i nogu. Bez svih tih zadovoljenih komponenti mislimo da ne vrijedi kupovati niti jednu cipelu. Zato, odabirući cipele koje su moderne i anatomski zadovoljavajuće do određene mjere, te načinjene od prirodnih materijala, svojim stopalima ćete učiniti veliku uslugu.

Visoke pete i platforme

Nema dvojbe da dugotrajno nošenje visokih peta može izazvati brojne probleme sa stopalima, od kroničnih bolova, deformiranja kostiju na peti, istegnute i iščašene gležnjeve i tako dalje. Neprirodan položaj koje imaju noge u pretjerano visokoj peti, stavlja preveliki pritisak na jagodice nogu što može uzrokovati upalu mišića. Kako biste to izbjegli ne kupujte potpetice više od pet centimetra.

Cipele s visokim petama i platformama mogu oštetiti ligamente, jer ne pružaju dovoljnu stabilnost noge, pa se gležanj može vrlo lako izmaknuti. To se posebno odnosi na uske pete. Ako si zaista želite priuštiti visoke pete, pobrinite se barem da kupite model s debljom i stabilnijom petom.

Cipele na špicu

Ove seksi cipele mogu izazvati teške deformacije stopala ili čukalj (lat. Hallux Abducto Valgus). Deformacija se javlja zbog neprestanog pritiska na prednji dio stopala. Tu je i deformacija prstiju koji se počinju izvijati prema unutra (hammertoes), koja se pojavljuje nakon dugogodišnjeg nošenja špic-cipela.

Takve deformacije mogu izazvati jake bolove i grčeve u stopalima, a mogu se ublažiti ili izliječiti operacijskim zahvatima. No, kako biste spriječili sve te probleme, kupujte cipele koje imaju zaobljeni prednji dio, je će u njoj prsti biti u prirodnom, a ne stisnutom položaju.

Balerinke

Ravne cipele i balerinke možda jesu cipele koje najbolje udovoljavaju standardima mode i udobnosti, no to ne mora neophodno značiti da su najzdravije za noge. Njihova najveća mana je što ne pružaju potporu luku na stopalu, što može na kraju rezultirati spuštenim ili ravnim stopalima, te problemima s kralježnicom. Također, mogu se javiti problemi s kukovima, koljenima i leđima. Na sreću, rješenje ovog problema je vrlo jednostavno. Nabavite ortopedski uložak koji može rasteretiti bolove u stopalima.


Natikače i sandale

Nema praktičnije ljetne obuće, ali ta obuća minimalno štiti i drži vaša stopala, jer su zbog otvorenosti vrlo su lake ozljede i ortopedske probleme, koji su slični onima koje možete dobiti u niskim cipelama. Također, postoji mogućnost od ispadanja i izvrtanja noge, prilikom lakog i neplaniranog izuvanja natikača, posebno onih na visoku petu ili pak onih koje nemaju dovoljno potpore u obliku remenčića i vezica koji bi držali nogu na mjestu. Ako planirate dugotrajne šetnje i hodanje u natikačama, nabavite one anatomske sportske modele, koje su dizajnirane za spomenutu aktivnost.

izvor: zena.hr