Ako sam žena nisam budala!

Zakoni kažu svaka osoba ima jednako pravo na izražavanje svog mišljenja i ravnopravno sudjelovanje u društvu, no takva teorija pada u vodu kada je riječ o nježnijem spolu- ženama. Mnogi će se složiti sa tim da su žene od pamtivijeka zlostavljane i podređene muškarcima koji u mnogim situacijama pokazuju nadmoć i superiornost kako bi teret sa svojih leđa prebacili upravo njima.

Takva vrsta neravnopravnosti osobito se očituje u poslovanju gdje je žena većinom na „nižem položaju". Zbog spolne diskriminacije žene su prisiljene raditi sve i svašta kako bi sačuvale radno mjesto i stekle dobar ugled. Postoje brojni primjeri gdje su žene seksualno uznemiravane te tjerane na nešto što ne žele. Seks je većinom (uvjet) da bi se dobilo promaknuće na bolje radno mjesto, veću plaću ili pak neku nagradu. Dobacivanja, komentari i šale često ne spadaju u opus posla kojeg žena obavlja al ipak to mora trpjeti... Jedan od očitih primjera je i ponašanje prema trudnicama, često se ide u tu krajnost da žena dobije radnu knjižicu i otkaz i nitko na to ne reagira iako su trudnice i majke novorođenčadi zakonom zaštićene.
U svim sferama života ženu se uvijek tretira kao objekt i sredstvo manipulacije. U mnogim organizacijama ne postoje određeni pravilnici te zakoni koji teže tomu da se svi jednako tretiraju te da dostojanstveno obavljaju svoj posao. Ovakvo neprofesionalno ponašanje stvara pogodno tlo za vršenje terora naravno opet najviše nad ženama. Posebno su česte žrtve mlade, samohrane majke i udane žene. Posljedica svega ovoga je poljuljano emotivno stanje i strah koji ostavlja dugoročne posljedice.

Najveći problem je što se njihovim iskazima ne vjeruje te istinitost njihovih svjedočanstava dolazi u pitanje. Žena je uvijek glavni krivac za sve , to je vječiti iskaz od strane muškaraca, što god radila nije dovoljno dobro da bi od muškarca dobila pohvalu te poštovanje. Žena je sve samo ne biće dosljedno onomu što zapravo jeste.

 

Piše:[Antonela Marinović | ljubuski-online]