7 razloga zašto ženama pojačano ispada kosa

gubitak kose, tretmani, oštećena kosa

Uprosjeku gubimo oko 80 vlasi dnevno, a ako počneš gubiti znatno više od toga ili primjećuješ da kosa ne raste - to je znak da je situacija postala malo čupava - ne doslovno. Kad je riječ o gubitku kose, postoje brojni razlozi, tako da može biti teško otkriti zašto je došlo do pojačanog ispadanja kose te kako popraviti tu neželjenu situaciju.

Kako otkriti razlog za gubitak kose? Za početak, moramo razbiti predrasudu da samo muškarci ćelave. Gubitak kose vrlo je čest problema kod žena - puno veći nego što to ljudi misle. Istraživanja pokazuju da će barem jedna od tri žene patiti od gubitka kose ili smanjenja volumena kose u nekom trenutku u životu. Dakle, ako gubiš kosu, važno je da se ne izbezumiš - kosa će ti se oporaviti. U međuvremenu, ovdje možeš pročitati sve što trebaš znati...

 

Kao prvo, postoje različite vrste gubitka kose

Genetski:

Postoji šansa da si genetski predisponirana za tanku kosu, što znači da možeš vidjeti progresivno, postepeno smanjenje volumena kose. „U takvim slučajevima su određene folikule kose osjetljive na muške hormone - a ta osjetljivost uzrokuje postepeno smanjivanje folikula te one proizvode nešto finije i kraće dlake sa svakim ciklusom rasta kose", objašnjava dr. Kingsley.

Reaktivno:

To znači da je gubitak kose rezultat nekog „okidača". Pretjerano dnevno gubljenje kose (koje se naziva i telogen effluvium) ne ovisi o genetskoj predispoziciji, nego se javlja kao posljedica unutarnje neravnoteže ili uznemirenosti, kao što su nedostatak hranjivih tvari, teški stres, dijeta ili bolest.

 

7 najčešćih uzroka gubitka kose u žena...

1. Hormonska neravnoteža Hormonska neravnoteža može uzrokovati brojne probleme sa zdravljem, ali i ljepotom - od akni, pa do pretilosti. Ako su hormoni u disbalansu, to će se odraziti na cijelo tijelo - naravno, i na kosu.

Hormoni igraju veliku ulogu u reguliranju ciklusa rasta kose. Estrogeni (ženski hormoni) su 'prijatelji kose' te pomažu održati optimalan rast kose. Androgeni (muški hormoni) nisu baš 'prijateljski raspoloženi' prema kosi te mogu skratiti ciklus rasta dlaka. Višak androgena (koji može uzrokovati endokrini poremećaj, primjerice policistični ovarijalni sindrom zbog kojeg dolazi do povećanja razine muškog hormona androgena) može uzrokovati gubitak kose. To često ovisi o genima - ako imaš genetsku predispoziciju za osjetljivost folikula, hormonska neravnoteža može utjecati na kosu više nego kod nekoga tko nema tu predispoziciju.

 

2. Stres

Nije nikakav mit da nam od prekomjernog stresa doslovno može ispasti kosa. Kako se to događa? Pa, stres može podići razinu androgena, što uzrokuje gubitak kose. Stres također može potaknuti probleme s vlasištem (poput peruti), poremetiti prehrambene navike te probavni sustav - a sve to negativno djeluje na kosu.

3. Nedostatak željeza/anemija

Jedan od najčešćih uzroka gubitka kose je nedostatak željeza. Naime, željezo je neophodno za proizvodnju proteina stanica kose, a bez toga će kosa trpjeti.

 

4. Hipotireoza i hipertireoza

Štitnjača pomaže regulirati metabolizam tijela tako da kontrolira proizvodnju bjelančevina i tkivno korištenje kisika. Svaka neuravnoteženost štitnjače može utjecati na folikule dlaka, objašnjava dr. Kingsley. Dakle, ako se hipotireoza ne liječi, to može dovesti do anemije, a - kao što smo već naveli - to utječe na gubitak kose.

5. Nedostatak vitamina B12

Nedostatak vitamina B12 uzrokuje umor i nedostatak energije - zvuči poznato? Međutim, to nije sve - može uzeti danak i kosi... Nedostatak vitamin B12 često uzrokuje gubitak kose, jer može utjecati na zdravlje crvenih krvnih zrnaca koje prenose kisik u tkivo, kaže dr. Kingsley. To je najčešće kod vegana, jer vitamin B12 nalazi se jedino u bjelančevinama životinjskog porijekla.

6. Drastičan gubitak težine

Veliki pad kazaljke na vagi može utjecati na kosu. 6-12 tjedana nakon drastičnog gubitka težine, bez obzira je li to bilo namjerno ili nenamjerno, kosa obično više pada. Premda je naša kosa nevjerojatno važna za naše psihičko stanje, ona tjelesno nije nužna: možemo preživjeti bez kose bez ikakvog utjecaja na naše tjelesno zdravlje. Svaka nutritivna neravnoteža prvo se očituje na našoj kosi. To je još jedan razlog zašto bismo trebale izbjegavati drastične dijete te umjesto toga usvojiti zdrav, uravnotežen stil života.

7. Dob

Ako prolaziš kroz klimakterij ili ćeš ući u njega, promjene u tijelu mogu imati utjecaja i na tvoju kosu. Važno je da shvatimo da i naša kosa stari. Što smo starije, naša je kosa sve tanja. To je normalan dio procesa starenja.