Ovaj slatkiš pomaže u sprječavanju gubitka kose

Tamna čokolada
Ilustracija

Tamna čokolada je bolja i zdravstveno prihvatljivija alternativa u poređenju s drugim vrstama čokolade, a mnogi istraživači tvrde da može pomoći u rješavanju mnogih tjelesnih problema, a naročito onih koji se odnose na kožu i kosu.

Tamna čokolada je varijacija čokolade koja sadrži kakao masti, kakao maslac, ali bez mlijeka koje se nalazi u običnoj mliječnoj čokoladi. Ako imate problema s kosom ili ekstremnim gubitkom kose, onda bi vas tamna čokolada mogla spasiti.

Istraživanje obavljeno na miševima je otkrilo vezu između tamne čokolade i rasta dlake. Bogata je kakaom koji sadrži proantocijanidine, jedinjenja za koje se zna da potiču rast kose. Kod grupe miševa koja je jela tamnu čokoladu otkrivena je anagena faza rasta kose.

Radi se o fazi aktivnog rasta folikula dlake u kojoj se korijen kose znatno umnožava. Tamna čokolada kod ljudi značajno povećava volumen kose zahvaljujući mineralima koje sadrži, a koji potiču rast ćelija povećanjem dotoka krvi do tjemena, a to u konačnici rezultira boljim rastom kose.

Sjaj kosi možete vratiti pomoću maske od tamne čokolade. Maska se pravi miješanjem tamne čokolade s medom i jogurtom, potom slijedi ispiranje, a rezultati će vas ugodno iznenaditi, piše B92.

Suhe pramenove možete tretirati maskom koja se pravi od tamne čokolade i kokosovog ulja. Mješavinu nanesite na kosu i ostavite je sat vremena, a nakon toga isperite mlakom vodom. Suhi pramenovi će postati stvar prošlosti.

Kakao u prahu ili tamnu čokoladu pomiješajte s kokosovim uljem i zelenim čajem. Ova mješavina će vam pomoći da očistite tjeme, nahranite kožu i riješite se peruti.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.