7 najčešćih uzroka ispadanja kose kod žena

kosa, opadanje, celibat , usporiti opadanje kose, debljina, opadanje, kosa, Uzroci, usporiti opadanje kose, maske za kosu, usporiti opadanje kose, usporiti opadanje kose, Uzroci, razlozi, cink, tijelo, nedostatak cinka, znakovi, kosa, usporiti opadanje kose, bubrezi

Ispadanje kose u mlađoj dobi sve je češća pojava, ponajviše zbog stresa i užurbanog načina života.

Kosa može ispadati stalno ili na periode, a ako ti znatno ispada dulje vrijeme, bilo bi dobro otkriti uzrok te posjetiti dermatologa koji će ti dati najbolji savjet.

Ovo je 7 najčešćih uzroka ispadanja vlasi:

1. Genetika

Ne možeš za sve kriviti sebe. U nekim slučajevima ispadanja, kriva je isključivo genetika. Pogledaj kakvu kosu imaju tvoja mama, baka, tete...Zaključiš li kako je riječ o genetici - obrati se stručnjaku koji će s tobom razraditi najbolji plan.

2. Anemija

Ako su, uz ispadanje kose, tvoji problemi i stalni umor i malaksalost, možda ti nedostaje željeza. Posjeti liječnika te saznaj radi li se o anemiji i trebaš li početi piti željezo. Uz lijekove, dobro je obogatiti prehranu namirnicama koje obiluju željezom kao što su cikla, crni grah, špinat, crveno i narančasto voće...

3. Stres

Poznato je da izrazito stresne životne situacije mogu uzrokovati ispadanje kose, ali za to može biti i kriv stalni stres koji te u manjim količinama prati iz dana u dan. Ako ti je odjednom počela ispadati kosa, osvrni se na svoj život u posljednjih 6 mjeseci i razmisli kako živiš. Znamo da je nemoguće ukloniti stres u potpunosti, no možeš pronaći neku aktivnost koja te veseli, krenuti na jogu, više boraviti na zraku, više se smijati ili jednostavno oprostiti nekome na koga si još uvijek bijesna.

4. Prehrana s premalo proteina

Žene koje slučajno ili namjerno izbjegavaju proteine, također mogu patiti od ispadanja kose. Svaka žena na dan bi trebala pojesti 46 grama proteina, kažu stručnjaci pa se pobrini da barem veći dio tjedna poštuješ to pravilo.

5. Prehrana s premalo vitamina D i previše vitamina A

Nove generacije opsjednute su uzimanjem vitamina, no ispada kako i "previše dobre stvari" može biti loše. Dokazano je da previše vitamina A može uzrokovati ispadanje kose, baš kako i premalo vitamina D. Rješenje? Nabavi tablete koje sadrže samo vitamin D dok ti se kosa ne oporavi te povećaj unos narančinog soka, lososa, gljiva, jaja, proizvoda od soje...

6. Način na koji stiliziraš kosu

Mnoge žene nepotrebno navlače kosu iz dana u dan te tako uzrokuju njezino ispadanje. Zategnute punđe, agresivno četkanje lošim četkama, čvrsti repovi i česti tretmani s viklerima koje čvrsto stežeš uz tjeme mogu itekako uzrokovati ispadanje. Budi dobra prema svojoj kosi!

7. Problemi s tjemenom

Problemi s tjemenom jedan su od najčešćih uzroka ispadanja kose. Svrbi li te često tjeme ili pak imaš problema s masnom ili suhom peruti, važno je da što prije riješiš svoj problem kako bi kosa mogla normalno rasti i tjeme disati. Masnu perut možeš riješiti dobrim šamponom, dok bi se za suhu perut, gljivice i ostale probleme trebala obratiti profesionalcu. Još jedan savjet - imaš li problema s tjemenom - nikako nemoj ostavljati kosu da se osuši prirodno te pripazi da šampon uvijek dobro ispereš.

Izvor: index.hr